Почитаме храбростта на всички воини на пловдивския гарнизон, които паднаха по бойните полета на Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война за осъществяване на българския национален идеал - обединението на всички българи под един покрив. На този празник отбелязваме и всички български воини, които в мирно време се готвиха и служиха да защитават териториалната цялост и суверенитета на България. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Пловдив, където се проведе ритуал по освещаването и връчване на бойното и на представителното знаме на Съвместното командване на специалните операции (СКСО). 

Връчването на знамената на Съвместното командване на специалните операции е акт, с които се преминава в поредния етап от развитието на българските Специални сили. То ще продължи и със създаването на още една група на специалните сили в София, добави министър Каракачанов.

"Убеден съм, че с уменията, които получавате, под ръководството на вашите командири вие ще оправдаете вашия девиз - "Там, където другите не могат". Не забравяйте, че в българския военен музей има десетки чужди бойни знамена от победените наши противници, но никъде по света няма пленено българско бойно знаме. Пожелавам ви да пазите знамената чисти и неопетнени и да забивате знамето върху позициите на победения противник, но никога да не пада в чужди ръце".

Като началник на отбраната заставам зад Съвместното командване на специалните операции. Заставам зад думата "съвместно". Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той беше категоричен, че проведената вчера сертификация на Тактическата група за специални операции (ТГрСО) за застъпване в дежурство към силите за отговор на НАТО е била успешна, динамична и сложна, благодарение именно на вложените съвместни усилия.

Адмирал Ефтимов се обърна към командира на Специалните сили генерал-майор Явор Матеев: "Господин генерал, в строя вече имате и други униформи на видовете Въоръжени сили, нека този брой се множи! Зад вас застават и командирите на видовете Въоръжени сили и всички командири от формирования от Българската армия. Работете за съвместността, това е необходимо в съвременните условия!", призова началникът на отбраната.

Генерал-майор Явор Матеев подчерта, че днес е паметен ден за Силите за специални операции на Българската армия. "Специалните сили на Българската армия преминаха през върхове, но и много изпитания. И днес даваме всичко от себе си с това, с което разполагаме, за да изпълняваме нашите задачи в интерес на националната сигурност и суверенитета на Република България".

Борисов е доволен, че войската върши много работа

Борисов е доволен, че войската върши много работа

Когато имаме вярата в себе си, тогава сме непобедими, коментира премиерът