Ще има нова техника за българската армия и това е нормално, особена след като 25 години тя беше пренебрегвана институция. Техниката за армията не е само един декор за Гергьовден. Това заяви военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов и в студиото на БНТ припомни българската поговорка, че който не храни своя армия, храни чуждата.

Каракачанов обори тезата, че като сме членове на съюзи - ЕС и НАТО - някои ще ни пази. Като пример той посочи самото напрежение в НАТО между Турция и Гърция, която е и съвсем близо до нашите граници.

Според него трябва да подготвим българската армия, за да може да изпълнява своите задължения по Конституция - да има всички способности да защитава териториалната цялост и суверенитета на България. Каракачанов открои, че грижата за армията не е само въпрос на патриотизъм, а дава и възможност за нормално развитие на държавата. Военният министър изрази удовлетворение, че армията е с най-висок рейтинг от всички институции през тази година и среща одобрението в обществото.

Ето с какви машини армията ни ще изпълнява спецоперации

Ето с какви машини армията ни ще изпълнява спецоперации

Според Каракачанов това е патриотично дело

Каракачанов отговори и на критиките, че в криза държавата се кани да купува още 8 изтребителя, като припомни гласуваното от самото Народно събрание решение за придобиване на цяла ескадрила - тя се състои от 16 броя машини. Ние сме сключили договор само първата част - осем. Предстои да се вземе решение за втората част от това решение. Изпратили сме запитване за оферта, като отговор все още не сме получили. Каракачанов смята, че решението за тази стъпка няма да бъде взето в рамките на този мандат и този парламент, а ще се отложи за след изборите.

Припомняме, през лятото на 2019 г. министрите от кабинета "Борисов-3" одобриха покупката на 8 изтребителя Ф-16. При ратификацията на договорите в Народното събрание против сделката бяха от БСП, "Воля" и "Атака". Заради сделката се наложи актуализация на бюджета и увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева. Ветото на президента Румен Радев върху сделката бе преодоляно.

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Искаме да купим още осем изтребителя F-16 Block 70

Планираме покупка и на нови три-координатни радари

Каракачанов категорично не може да се съгласи с някои политици популисти, които казват, че по времето на пандемия са се харчели много пари. "Напротив, тази година армията не похарчи едни близо 370 млн. лв., които ни бяха по бюджет. Направихме немалко икономии, за да бъдем адекватни към ситуацията с финансовата криза", каза още той.

Според Каракачанов нищо друго няма да помогне на българския бизнес в кризата освен протекционизмът - форма на държавна подкрепа. "Държавата би следвало да си пази производителя и пази своя търговец. А не дава възможност на огромни вериги да идват, да събират парите на хората и да ги изнасят в чужбина", каза вицепремиерът и допълни, че българското земеделие също е оставено на самотек последните 30 години.

Армията е най-слабо засегнатата институция от коронавируса и в момента има около 340 заразени, от тях 15 - 16 са на болнично лечение.

Каракачанов заяви, че ще се ваксинира, ако мнението на главния лекар на българската армия ген. Мутафчийски е такова.