България ще продължи да защитава правата на сънародниците ни в Сърбия, на които Белград забраняваше да се наричат българи. Това заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов в отговор на претенциите на сръбския външен министър Ивица Дачич срещу България заради усилията на страната ни да отстоява правата на българското малцинство.

"Българската държава няма да спре да защитава правото децата на нашите сънародници да учат с учебници на български език. Няма да отстъпи и на йота от изискванията за спазване на всички свободи и права, които се полагат на българското национално малцинство в съседна Сърбия." - коментира Каракачанов в профила си във Фейсбук.

"Сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич е попитал днес за какви права на българи в Сърбия говори България. Точните му думи са били: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?"

Сърбия пак избухна срещу България - за българите в Западните покрайнини

Сърбия пак избухна срещу България - за българите в Западните покрайнини

Защото България поставяла въпроса за правата на българите в Сърбия пред ЕС

Като вицепремиер по обществен ред и национална сигурност на Р България, като историк и лидер на ВМРО, отговорът ми към Дачич е: става дума за правата на онези българи в териториите, които през 1919 г. Сърбия неправомерно окупира след Ньойския договор. На които забраняваше до 44-а година да се наричат българи, а след това ги тормозеше, мачкаше и принуждаваше да се изселват от родните им места." - се казва още в изявлението на вицепремиера.

Това е поредното враждебно изявление на Дачич по адрес на страната ни. Миналата година той си позволи непремерен тон и спрямо българския премиер по повод изявлението на Бойко Борисов в Познан за положението в региона.

Тогава след острата реакция на София властите в Белград заявиха, че е "имало проблем с превода".

МВнР: България защитава правата на гражданите си зад граница

МВнР: България защитава правата на гражданите си зад граница

Страната ни иска само да се спазват законите