Министърът на икономиката Емил Караниколов все още не е убеден в нуждата от държавни данъчни складове. Това стана ясно от думите на министъра на пресконференция в отговор на секторния анализ на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), публикуван тази седмица, информира money.bg.

В анализа на КЗК членовете на антимонополния орган констатират, че монопол на пазара с горивата у нас няма, но се отчита липса на конкуренция. КЗК посочва ясно и многократно, че проблеми има - както според тях, така и според представители на бизнеса. Констатацията им не е нова, а е споделяна многократно и се подкрепя и от опозиционни депутати.

Мнението на КЗК е, че държавните складове могат улеснят вноса на горива в България, което в крайна сметка може да разбие господстващото положение по отношение на складовете и има потенциала да намали цените на бензина и дизела на дребно.

КЗК отчита липса на конкуренция на пазара на горива у нас

КЗК отчита липса на конкуренция на пазара на горива у нас

Има малко големи разпространители на българския пазар

Все пак Караниколов посочи, че има нужда от още доказателства.
"Трябва да видим първо какъв интерес има от сектора към такива складове, защото има обратното мнение от техни представители (на бизнеса - бел. ред.), че няма проблем и няма липси и не се отказва такава услуга. Но това е въпрос на анализ, който ние ще направим", увери Караниколов.

В коментар относно предложението на КЗК за амнистия в сектора, която да изкара "сивите" играчи на светло, Караниколов отново посочи, че трябав да се направи анализ. По думите му подобен подход е ползван и в други държави, но трябва да бъде направен анализ и от страна на Министерство на финансите, тъй като такова действие ще засегне фиска.

Все пак министърът даде да се разбере, че е скептичен към идеята.

"Не считам, че трябва да поощряваме някого да излезе на светло, той е длъжен да бъде. Ако не е изпълнил закона, към него трябва да има административни и наказателни санкции", категоричен беше той.

"Никой не си е признал, че е в сивия сектор. КЗК наистина са направили този анализ, но те трябва да кажат дали имат констатации, че някой е в сивия сектор, защото аз досега такова признание не съм чул от никого и не мога да го коментирам", тълкува Караниколов.

КЗК да подава оставка, настояват демократите

КЗК да подава оставка, настояват демократите

Заради геноцида върху малките и средни търговци

Министерството на икономиката все пак се ангажира с действия, с които да отговори на критиките на КЗК. Самият Караниколов заяви, че е притеснен от твърдението на антимонополния орган, че законите и другите нормативни актове не създават конкурентна среда - и дори създават предпоставки за монополно или господстващо положение.

Затова до края на седмицата ще бъде проведено първото заседание на Консултативен съвет с участието на представители на различните ведомства и бизнеса. Съветът ще бъде натоварен със задачата да направи преглед на цялата нормативна уредба и да излезе с предложения за промени, ако е необходимо.

Това трябвало да стане до края на месец юни, увери Караниколов.

Междувременно Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива обявиха, че са подготвили свой законопроект за допълнение и изменение, с който значително улесняват регистрацията на търговци.

С него се премахват "тежките условия", заяви говорителят на организацията Симо Симов.

В проектозакона е записано, че по-големите банкови гаранции и уставен капитал остават само за компаниите, които се занимават с производство, внос и износ. За търговците, които работят само на вътрешния пазар, те се намаляват до 20 000 лева уставен капитал за бензиностанции, а банковата гаранция отпада.

При дистрибуцията на едро уставният капитал трябваше да е 1 млн. лв. и 500 хил. лв. банкова гаранция. Тези изисквания се запазват само за компании, които се занимават с производство, внос и износ, а за тези, които работят само на вътрешния пазар, нужният капитал става 100 000 лева.

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят