Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) извършва геноцид срещу малките и средни търговци в полза на големите вериги. Поради това съставът на комисията трябва да си подаде оставката и да си ходи. За това настоява от "Демократична България".

Според партията КЗК е представила анализ на пазара на горивата, от който ставало ясно, че няма нужда от нататъшни действия. Комисията просто се опитвала да замаже положението, изброявайки редица проблеми, който после прехвърляла на държавата за решаване.

КЗК отчита липса на конкуренция на пазара на горива у нас

КЗК отчита липса на конкуренция на пазара на горива у нас

Има малко големи разпространители на българския пазар

ДБ: От специален регулатор КЗК се превръща в специален коментатор, който не предприема нито една значима мярка.

От обединението подчертават, че в последните години ГЕРБ и БСП са предприели умишлен геноцид срещу малките търговци, което допълнително ограничавало конкуренцията и ставало причина за нарастването на цените на горивата.

Коалицията "Лукойл" първо предприела промени в Закона за ДДС, чрез които промени търговците били недопустимо дискриминирани и задължени да обезпечават двойно дължимото ДДС, за разлика от големите вериги на пазара. ДБ напомнят, че по този въпрос ЕК дори започнала наказателна процедура срещу България.

След това коалицията "Лукойл" приела промените в Закона за акцизите и данъчните складове за минималните капацитети на данъчните складове, "които твърде вероятно ще доведат до отнемане на лицензи и още по-големи проблеми с достъпа", допълват от политическата формация и продължават:
"Накрая прие "картелния закон" за горивата, гласуван от ГЕРБ, БСП и т.нар. "патриоти", който има за цел да удари малките търговци, което вероятно ще се реализира през въведения регистрационен режим (Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход)."

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

Борисов показва движението на горивата от танкера до бензиностанцията

За да спрат тия басни, които се говорят

Подари всичко това от "Демократична България" настояват:

- за оставката на КЗК, защото контролният орган не изпълнявал функциите си да защитава конкуренцията и малкия и среден бизнес;

- за отменянето на лобистките закони, които извършвали геноцид срещу малките и средни търговци в полза на големите вериги;

- за облекчаването на условията за създаване и за достъп до данъчните складове за горива, "за които от 2015 г. се знае, че близо 80% за дизела и над 90% при бензина, като капацитети, се контролират от най-големия участник на пазара - групата "Лукойл".
Тук от ДБ настояват и за законодателна забрана производителите и търговците или свързани с тях лица да имат господстващо положение или концентрация в сегмента на данъчните складове, както и данъчните складове да бъдат регулирани като обществени доставчици със задължителен, свободен и равнопоставен достъп до тях и публичност на цените за наемане, като в края на всеки месец да обявяват свободните количества.
Освен това ДБ искат и като краткосрочна мярка държавата да се намеси като пазарен участник в сектора на акцизните и данъчни складове, като създаде допълнителни такива с прозрачни правила за достъп и пазарни цени за ползване;

- за извършването на обективно разследване на големите вериги, чиито цени подозрително съвпадали.

Окончателно отложиха Закона за горивата
Обновена

Окончателно отложиха Закона за горивата

Валери Симеонов вижда в закона опасност

Снимка 411780

Източник: "Демократична България"