Не търсете конфликт в правителството. Това заяви икономическият министър Емил Караниколов на брифинг в Министерския съвет, съобщава Нова телевизия.

Коментарът му беше по повод несъгласието на финансовия министър Владислав Горанов за 9% ДДС за ресторанти и хотели.

"Работата на финансовия министър е да пази бюджета. Нека там, където е решено, да се направи временна мярка от 9% ДДС, но не бива всеки сектор да каже, че не иска да плаща", заяви Караниколов.

Припомняме, вчера бюджетната комисия одобри на първо четене 9% ставка за ресторанти и хотели въпреки възраженията на финансовия министър.

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

Бюджетната комисия прие на първо четене по-ниското ДДС за хотели и ресторанти

С 9% ДДС ставка ще се ползват и книгите, включително електронните

В официална позиция от Министерството на финансите предупредиха, че заради промените корпоративният данък може да скочи до 17-18% или ДДС за останалите стоки и услуги да достигне 24%, за да се компенсира загубата в бюджета. По тази причина те се обявиха твърди против идеята.

Ако аз бях министър на финансите и аз щях да дам такова становище, категоричен бе Караниколов. Той обясни, че работата на финансовия министър е именно да съхранява държавния бюджет.

Икономическият министър заяви, че подкрепя по-ниското ДДС като временна мярка за сектора, който понася най-сериозно поражение от пандемията. Според него обаче не е редно лавинообразно и други сектори да искат по-ниска ставка или да не плащат ДДС.

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

Финансовото министерство твърдо против намаляването на ДДС за стоки и услуги

1,763 млрд. лв. ще са загубите за бюджета ако се изпълнят исканията

КЗК е независим орган и сам решава. Не съм запознат с проверката на Българската петролна и газова асоциация, заяви още министърът на икономиката Емил Караниколов.