"Преди 76 години се е случило нещо знаменателно. Спасяването на българските евреи е показателно за нацията ни." Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по повод отбелязването на Деня в памет на жертвите от Холокоста

Пред сградата на парламента парламентарният шеф и народни представители се включиха в шествието на толерантността и единението "Заедно за България. Заедно за Европа". Между 700-800 души се включиха в шествието.

"Хуманността, толерантността е нещо, което възпитаваме в нашите деца", изтъкна Караянчева, изразявайки задоволство, че има много деца на днешното събитие.

Тя отдаде почит към всички, които като един са застанали в защита на своите съседи и не са допуснали да отидат в концентрационните лагери.

Караянчева иска да се противопоставим на антисемитизма . "Много лошо дебне отвсякъде", предупреди парламентарният шеф. Ние помним, поклон, заяви още тя.

Президентът на световният еврейски конгрес Роналд Лаудер също уважи днешното събитие. Той критикува Пловдив марш, като го обяви за нацистки. Затова трябвало да се проведе днешният марш.

Когато нацистите изпращали милиони към лагерите на смъртта, светът не казал нищо, припомни той.

"Днес в София изпращаме ясно послания към участниците в Луков марш- Не на омразата, не на съвременните нацисти, не на разделението с обществото", доволен е Роналд Лаудер.

"Бог да благослови българите, Бог да благослови куража ви", пожела още той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че днес шествието е преминало през улиците на древния и млад град София. По думите ѝ народът ни избрал премъдростта Божия в дните на холокоста.

"Българският народ избра да подаде ръка на своите евреи", припомни градоначалникът.

Фандъкова настоя да не допуснем да покълват семената на омразата.

"Силата на доброто и мира побеждава, за да е по-добър светът", категорична бе тя.

Цветя бяха поднесени от редица институции, парламентарни групи и народни представители.