"Ако всекидневно осъзнаваме величието на делото на учредителите, ще бъдем по-добри и по-достойни служители на българския народ."

За това призова председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на тържественото заседание на парламента във Велико Търново, посветено на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция.

"Тук сме, за да изразим смирението, нашата благодарност и преклонение пред тяхното дело", посочи тя.

Председателят на Народното събрание припомни, че преди 140 години представителите в Учредителното събрание са дошли във Велико Търново, избрани с огромно въодушевление и в условията на небивал национален подем.

Тя подчерта, че преди 140 години те са превръщали думите в оръдия, за да защитят вярванията си, а днес депутатите съобразяват позициите си с последните социологически изследвания. 

"Те бяха титаните, ние сме техни смирени наследници", изтъкна Караянчева. По думите ѝ всеки един от тях трябва да се гордее, че попаднал в Народното събрание, защото е спечелил доверието на своите сънародници.

140 години Търновска конституция

140 години Търновска конституция

България отбелязва ключово събитие

Парламентарният шеф отбеляза, че със сигурност всеки един от тях допуска грешки и трудно постигат съгласие, но трябва да си припомнят завещаното им от строителите на съвременна България.

"Това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ", допълни председателят на Народното събрание.

В честванията на 140-тата годишнина от приемането на Търновската конституция се включиха и БСП.

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев отбеляза, че народните представители имат задължението да се вслушват в гласовете, които критикуват и да търсят слабостите в основния закон. 

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова призова да се върне силата на Конституцията чрез нейното изпълнение.

"Авторитетът и силата на всяка конституция се определят от нейното прилагане", подчерта тя.

Нинова запита дали обаче днешните народни представители имат способността и волята да оправдаят доверието на българските граждани.

"Да работим така, че законите да бъдат от народа и за народа", завърши лидерът на БСП.

Свободата е базовото достойнство в Търновската конституция

Свободата е базовото достойнство в Търновската конституция

Според Екатерина Михайлова трябва да пазим материалното и духовното си наследство

"Важно е именно днес да имаме усещането за дълг към тези народни представители, които са сътворили една от най-морените конституции за онези времена в Европа", подчерта председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Тя заяви, че се радва, че опозицията е сред тях, защото на този ден трябва да се стараят да покажат единствено пред българския народ.

Депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че идеята за свободата не е млада идея.

"Борците за свобода са ни дали добър урок и днешните политици трябва да сме на висотата им и да следваме принципите заложени в Търновската конституция", допълни той.

Според Валери Симеонов тази дата незаслужено е пренебрегвана до сега, но по думите му тя полага основите на демократична България.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък подчерта, че народните представители могат да се поучат от делото на учредителите, "защото е важно не само какво правят сега, но и какво ще оставят след себе си."

"Нека днес да работим така, че да направим такива полезни и достойни дела, че след 140 години да има повод да честват и нас", допълни Марешки. 

Радев призова депутатите да отстояват интересите на народа

Радев призова депутатите да отстояват интересите на народа

По думите му ценностите в Търновската конституция са отправна точка за развитието ни