"Търновската конституция е постижение, въплътило ценностите и идеалите на Българското възраждане, които продължават да бъдат отправна точка за развитието ни като нация и държава."

Това заяви държавният глава Румен Радев по време на изнесеното тържествено заседание на Конституционния съд на Република България, което се състоя във Велико Търново. Президентът е в града за участие в честванията по случай 140 години от приемането на Търновската конституция.

По думите на Румен Радев две послания оставят създателите на първата ни Конституция - завет за политическа мъдрост и за народен суверенитет, както и послание "законите да се правят от народа и за народа".

Държавният глава посочи, че преди 140 години нашите народни представители са били водени от убеждението да отстояват интересите на народа и не са си и помисляли, че могат да предложат и гласуват закон, който да не служи на българския народ.

"Това е завет, който приканвам нашите народни представители да следват във всяка своя мисъл, всяка своя дейност и всяко свое решение", призова Румен Радев.

Държавният си глава изтъкна още, че в динамичната и противоречива действителност днес върховенството на Конституцията заслужава особено внимание и грижи.

Румен Радев връчи почетен плакет "Св. св Кирил и Методий" на Народно читалище "Надежда-1869" по случай 150 години от създаването на културната институция.