"Свободата - това е базово достойнство." Това заяви пред БНТ историкът проф. Веселин Методиев като коментар за честванията на 140-тата годишнина от Търновската конституцията.

По думите му от четирите начала първото начало е началото на свободата, равенството на закона, самоуправлението на сигурността.

"И наистина достойнството на свободата е и голямата цел на българската национална революция", подчерта Методиев.

Това е съвпадение на онова, което са търсили българите, българската интелигенция политическа, обществена в Османската империя и това, което се случва на това събрание на нотабилите.

Методиев напомни, че предвиденото в Търновската конституция всеобщо избирателно право, прави България четвъртата страна в Европа, която дава възможност на всички граждани да избират.

Проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право обясни, че тържественото заседание ще е в една стара сграда, в Учредителното събрание във Велико Търново, строена от Колю Фичето.

На фона на случващото се във Франция с катедралата "Нотр Дам", тя отбеляза, че трябва да пазим наследството - и материално, и духовно.

Според нея прогласявайки Велико Търново вече със закон за историческа и духовна столица, това трябва да има последици.

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица

Парламентът обяви Велико Търново за духовна столица

"За" гласуваха 99 народни представители

Михайлова посочи, че Търновската конституция въвежда принципите на модерната държава, сред които разделението на властите, избирателните права.

Тя разясни, че учредителите са си поставили високи цели и по отношение на културата и образованието в създаването на българската държава.

Един от авторите на новата Конституция на България Янаки Стоилов отбеляза, че много важно е да се поддържа и развива духът на конституционализма.

Стоилов добави, че Търновската конституция въвежда още безплатното образование, както и общинското самоуправление.

"Търновската конституция е една от модерните за времето си", отбеляза Стоилов.

По думите му тя намира приемственост в днешната българска конституция.