Кажете на министър Цветанов и Дянков да млъкнат по тема Шенген и европейска тема. Пречат.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в декларация, прочетена от парламентарната трибуна, обръщайки се към премиера Борисов, дошъл в НС за парламентарния контрол.

Според него управляващите се провалят по отношение на присъединяването ни към Шенген. Има сериозни рискове пред членството ни в Шенген, категоричен бе Сергей Станишев.

В тази връзка той припомни изказванията на силовия министър, че сме приети в ЕС неподготвени. По мнение на експремиера те оказват негативно отношение към страната ни в ЕС.

В това се включил и Симеон Дянков с изказванията си пред СиЕнЕн, че след Ирландия криза се очаква в Испания и Португалия, допълни лидерът на БСП.

Последно:
В интервю за БиБиСи Дянков нападна Евростат и евроинституциите
Още...

По думите му и от двете държави зависи влизането ни в Шенген и не се знае как те ще реагират на коментарите от страна на финансовия ни министър.

Има сериозни рискове пред членството ни в Шенген, подчерта Станишев и даде пример, че за първи път в думите на френския президент Саркози е било заявено, че трябва членството да се обвърже с приключването в механизма по правосъдие и вътрешни работи.

Имаше такива опити и преди, в предишния мандат, но винаги успявахме да ги отбием - да не се допусне такава обвързаност. Само че наскоро министър Цветанов каза, че механизмът по ПВР трябва да продължи още 2-3 години. Ако се направи такава обвръзка, кога влизаме в Шенген, попита експремиерът.

Лидерът на Коалиция за България изтъкна, че ГЕРБ има подкрепата на опозицията за Шенген и попита защо премиерът Бойко Борисов не се е разграничил от изявлението на Цветан Цветанов в Брюксел, че страната ни е влязла в ЕС неподготвена.

От прочетената декларация стана ясно, че според КБ България е изправена пред трети външнополитически провал на правителството на ГЕРБ.

Сред провалите на управляващите бяха изтъкнати случаят Румяна Желева и членството ни в ERM II. Заради тази нереалистична цел убихте икономиката, обърна се към мнозинството Станишев.