Реалистичната дата, от която България може да влезе в Шенгенското пространство, е между март и края на юни месец 2025 година. Това прогнозира пред News.bg международният анализатор и бивш заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

"Етап две е реалистично да се случи след около година, тоест между март и юни месец", посочи той.

Все пак има редица изисквания, които страната ни следва да изпълни - например 5-кратно увеличение на силите на "Фронтекс", пазещи българо-турската граница, както и значително увеличение на финансирането за въпросната охрана, но това са неща, които България иска и от които има изгода, добави Керемедчиев.

Изпълняваме австрийските условия за сухопътен Шенген

Изпълняваме австрийските условия за сухопътен Шенген

"Гранична полиция" организира подготовка на летищата за Шенгенското пространство

А защо е избран именно краят на март 2024 година, за да влезем в т.нар въздушен и воден Шенген? Защото, посочи Керемедчиев, именно през март международната авиационна асоциация и авиационните компании оповестяват новия си график. Допълнително пък Австрия ще изпрати свои представители на българските летища.

Относно реториката на някои политически партии, че влизането в Шенген по вода и въздух ще усили мигрантския натиск към България чрез връщането на нелегално влизащи в ЕС от други страни - според Керемедчиев това е реторика, изцяло стояща на политическа основа.

"Тук говорим за два типа имигранти - тези, които минават и се регистрират в България, получават бежански статут и които според Дъблинското споразумение трябва да бъдат върнати в България. Това обаче на практика не се случва, докато чакат този процес, те се придвижват към Западна Европа."

Вторият тип мигранти, попадащи в Австрия и Западна Европа като цяло - тези, които са минали през Гърция и Република Северна Македония, но които, бидейки заловени от властите, твърдят, че са минали през държавата ни. Нещо, което не може да се установи фактически и не води до връщане на мигранти на наша територия.

Все повече политиката започва да доминира над обективните критерии. Така обяснява Милен Керемедчиев факта, че България, изпълнявайки от години критериите за влизане в Шенген, все още не е пълноправен член.

Калфин: С условия или без, пак могат да ни спънат за Шенген по суша

Калфин: С условия или без, пак могат да ни спънат за Шенген по суша

Притеснява го приемането на нови 6 000 нелегални мигранти

Все още, успокои международният анализатор, няма опасност от засилване на бежанската вълна заради ситуацията в ивицата Газа.

"Все още Египет не отваря своите граници и пропуска много избирателно, именно опасявайки се, че тези млади хора, стоящи на границата, ще ги наводнят, както и че ще поемат към Европа. Все още такъв натиск няма, но с разширяването на военната операция от страна на Израел има потенциал за такъв процес. И не само на имигранти, а и на прикрити имигранти, които всъщност са радикални ислямисти, нещо, което наблюдавахме преди", добави Керемедчиев.