С условия или без, пак някоя друга държава може да реши да не ни пусне в сухопътния Шенген. Това, което най-много притеснява, е, че страната ни е поела ангажимент да приеме нови 6 000 нелегални мигранти. Това заяви бившият външен и социален министър Ивайло Калфин пред bTV за приемането на България в Шенгенското пространство първо по въздух и море.

Според него и други държави освен Австрия могат да кажат, че не искат България да бъде приета и по суша в Шенген.

Радан Кънев вярва, че ще влезем в Шенген по суша през 2025 г.

Радан Кънев вярва, че ще влезем в Шенген по суша през 2025 г.

Много страни са се присъединили на два етапа

България влиза в Шенген, но в ограничение със сухопътните граници. Добро постижение е влизането на България в Шенгенското пространство първо по въздух и море, допълни бившият външен министър.

По думите му било прецедент, че България и Румъния били задържани извън Шенгенското пространство толкова дълго време - 12 години. Ако сме част от Шенген и нашият глас тежи за приемането на Кипър, например, България ще има много повече инструменти за отваряне на сухопътните граници, посочи Калфин.

Гвоздейков уверен: Преди края на годината и сухопътен Шенген

Гвоздейков уверен: Преди края на годината и сухопътен Шенген

Това щяло да стане едновременно с приемането на еврото

За по-високите пенсии и заплати в Бюджет 2024 Калфин коментира, че преодоляването на неравенствата не може да се свързва само с номиналната сума в НОИ за изплащането на пенсиите. Най-ощетените в момента са хората, които получават минимална пенсия, при положение, че са плащали редовно осигуровките си. Има нови напъни за изключение от пенсионната система, което, ако се приеме, ще бъде огромна грешка, предупреди Ивайло Калфин.

За това колко ще ни струва да си купим стаж, ако не ни стига за пенсия, Калфин отбеляза, че хората си купуват и досега стаж, който се заплаща на основата на минималния осигурителен доход.

Парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО
Обновена

Парламентът прие на първо четене бюджета на ДОО

Целите на проектозакона са основно три