Реалистично е при успешни интензивни преговори да бъде преодоляно ветото на Австрия и от началото на 2025 г. да бъдем приети в Шенген и по суша. Това заяви евродепутатът Радан Кънев пред БНР.

Според него влизането в шенгенското пространство ще покаже, че България е 100-процентов пълноценен член на европейското икономическо пространство - най-големият единен пазар в света, който съществува. По думите му това ще спомогне и за увеличаване на чуждестранните инвестиции в страната.

Кънев изтъкна, че доста държави са се присъединили към Шенген на два етапа - първо по въздух и вода, после по суша. Евродепутатът посочи, че има няколко причини страната ни да влезе в Шенген. Той отбеляза, че това е най-тясното, най-консолидираното общо пространство на сигурност в ЕС и въобще на европейския континент. По думите му друга причина са икономическите ползи и най-вече улесняването на стокообмена по суша.

Радан Кънев подчерта, че частичният ни успех е заради вътрешнополитически процеси в страните, които налагат вето. Злоупотребата с правото на национално вето е нещо, което руши доверието в ЕС, смята евродепутатът.

Той е категоричен, че страната ни не поела никакви нови ангажиметни. Популисти и от двете страни лъжат като разпрани. Просто трябва да проверяваме документите, добави Кънев.

По отношение на политиката у нас той изрази надежда през март управляващите да изпълнят обещанията си - да има ротация, Мария Габриел да стане премиер, както и да не се променя формулата, философията на управлението и управляващото мнозинство.

Гвоздейков уверен: Преди края на годината и сухопътен Шенген

Гвоздейков уверен: Преди края на годината и сухопътен Шенген

Това щяло да стане едновременно с приемането на еврото