България ще стане член на шенгенското пространство, но и на еврозоната, и то до края на започналата вече 2024 година. Такава прогноза направи в ефира на Националната телевизия министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков.

По думите му Шенген е възможност за "високо икономическо развитие" на страната ни, защото се дава възможност за бърз достъп на стоки и хора, невъзможен досега.

"Нашата южна съседка Гърция се намира в същото положение, защото тя няма достъ по по суша, нейните граници са само по въздух и вода, защото нейното географско положение е такова", отхвърли и критиките от страна на противниците на "некоалицията" Гвоздейков, фокусиращи се именно върху половинчатия геостратегически успех.

Гвоздейков увери - до края на текущата година ще бъде свършена "доста работа", за да стане България пълноправен член на Шенген и по суша. Каква и от кого обаче той не уточни.

Според него е правилна стъпка, че сме се съгласили на условията на Австрия и Нидерландия.

"Всяка страна си си има вътрешнополитическите проблеми. И трябва да оценим труда на хората, които водиха преговорите в този период и да останем оптимисти, че ще постигнем голямата си цел, а именно - окончателното ни приемане в Шенген", посочи министърът

И подчерта още - уверен е, че страната ни ще влезе в Шенген едновременно с приемането на еврото - планирано, поне според кабинета, от началото на 2025 година.

Жп транспортът ще изглежда по европейски начин до 2027 г., увери Гвоздейков

Жп транспортът ще изглежда по европейски начин до 2027 г., увери Гвоздейков

Влаковете постепенно влизат в график след снежната блокада