Главните жп линии вече са проходими и влаковете постепенно влизат в график. Това увери министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков в ефира на Нова телевизия след снежната блокада по пътищата вчера, която очаквано спъна и разписанието на БДЖ.

Все още се работи по две от второстепенните линии и движението там не е отблокирано. Едно от тях е направлението е Карнобат - Синдел, по което вчера имаше сериозно закъснение.

Транспортният министър обясни, че пътниците се извозват с автобуси от Карнобат до Варна и няма бедстващи. По думите му вчера пътниците са стояли около 4-5 часа, докато се направи организация. В случая и обстановката по пътищата бе лоша, затова е и забавянето, аргументира Гвоздейков забавянията в БДЖ, макар и те да са обичайни.

Положението се нормализира и не би трябвало да има закъснения, заяви министърът.

Бързите влакове на БДЖ се влачат над 9 часа

Бързите влакове на БДЖ се влачат над 9 часа

Влошената метеорологична обстановка очаквано спъна и разписанието на влаковете

Полетите по летищата в страната се извършват по график, обясни още той. Преди полет при ниски температури всеки самолет трябва да бъде обработен против обледеняване по крилата и тялото. Тази процедура е задължителна, посочи Гвоздейков.

Той коментира и казуса с вагонния завод в Дряново, но не представи по-различна позиция от тази на БДЖ от преди няколко дни, когато стана ясно, че 100 служители остават без работа. Транспортният министър припомни няколко основни дати, с които аргументира защо ръководството на БДЖ атакува предприятието.

На 22 април 2021 г. е сключен договор за 2 години да бъдат модернизирани 15 вагона, като е платен аванс от близо 7 млн. лева. Изпълнителят не спазва сроковете, като до 22 октомври 2022 г. е длъжен да изпълни 3 етапа от договора, поради което БДЖ е длъжен да си потърси правата, посочва Гвоздейков. Изпълнителят обаче получава удължаване срока на договора от 1 година. Дадената до момента сума е 9 млн. лв., но БДЖ не е получила нищо. Договорът изтича на 31 декември 2023 г.

Все пак министър Гвоздейков увери, че до началото на 2027 г. българският жп транспорт ще изглежда по европейски начин.

НКЖИ: Спряно е движението по основни железопътни линии

НКЖИ: Спряно е движението по основни железопътни линии

Паднали дървета и далекопроводи блокират движението на влаковете