Заради обилния снеговалеж и силния вятър, всички екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) са мобилизирани и работят активно на терен за отстраняване на аварии по железопътната мрежа в страната. По разпореждане на министъра на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, компанията е създала специализирана организация за борба с тези зимни предизвикателства, съобщиха от Компанията.

Основните проблеми в момента са свързани с паднали дървета и далекопроводи върху железопътните линии и контактната мрежа. Това е довело до прекъсване на движението на влаковете в няколко критични участъка на железопътната мрежа, включително Славяново - Търговище, Свищов - Левски, Смядово - Комунари, Дъбово - Тулово, Дъскотна - Люляково, Царева ливада - Трявна, Борово - Иваново, Дряново - Дебелец, Перник разпределителна - Разменна, Ветово - Сеново, и Самуил - Силистра.

От НКЖИ съобщават, че вече са отстранени над 30 големи аварии и продължават да работят денонощно, за да възстановят нормалното движение по железопътната мрежа. Екипите се занимават с активно разчистване на пътя и предприемат превантивни мерки за предотвратяване на допълнителни проблеми.

Три влака със 130 пътници, сред които и деца, са блокирани от часове по линията Варна-Бургас на гара Завет заради лошото време, съобщават от bTV. Става въпрос за двата бързи влака София - Варна и пътническия влак от Карнобат за Варна. Пътниците са се оплакали, че не разполагат с никаква информация по въпроса.

Според НКЖИ в конкретния случай скъсана контактна мрежа върху товарен влак е причниа за престоя. Аварията е станала в 4:40 ч. сутринта. На място е бил изпратен дизелов локомотив, който да се опита да освободи и изтегли товарния влак, но по лиията има паднали много дървета, както и провиснала контактна мрежа. Изпратена е на място специализирана техника, която да ремонтира контактната мрежа. Едва тогава дизелов локомотив ще може да изтегли влака.

Бързите влакове на БДЖ се влачат над 9 часа

Бързите влакове на БДЖ се влачат над 9 часа

Влошената метеорологична обстановка очаквано спъна и разписанието на влаковете