Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков призова партиите в Народното събрание да се определят в отношението си към съставянето на правителство и бъдещето на страната. Той вижда това определяне в подкрепа деветте им приоритета, която ще покаже дали са готови да проявят отговорност към страната, или са страхливци.

"Ние с "Демократична България" заявихме ясно - не ни е страх да управляваме в най-тежката зима, която ни очаква", заяви Кирил Петков пред БНТ. Ние имаме 9 ясни политики, които, ако се подкрепят в зала, сме готови да поемем отговорност, каза той. Кирил Петков изтъкна, че оповестеното днес предложение на ПП и ДБ да бъде съставено правителство на малцинството показва как могат безкулисно да се случат нещата. От думите му стана ясно, че пакета с деветте приоритета ще бъде внесен в НС в понеделник.

ПП и ДБ ще предложат правителство на малцинството

ПП и ДБ ще предложат правителство на малцинството

Наясно са, че това е най-лошата опция, но трябва да се излезе от политическия вакуум

Петков заяви също, че преди връчването на втория мандат има време да се покаже дали тези мерки ще се подкрепят от останалите партии.

"Не ни е страх да управляваме страната", подчерта няколко пъти той. Петков заяви, че са готови да носят голямата тежест за сформирането на правителство, но само ако приоритетите им бъдат приети от парламента, иначе връщат веднага мандата. "Ние сме готови да поемем отговорност, всеки обаче трябва да носи своя кръст", отбеляза той.

Той каза още, че след свалянето на правителството му България е изпаднала в политическа безпътица и от ПП решили, че тази безпътица трябва да спре. ГЕРБ не показа визия, план, нито реални разговори с други политически сили, коментира Петков.

ГЕРБ към ПП: Преди втория мандат е първият

ГЕРБ към ПП: Преди втория мандат е първият

Партията на Борисов няма да приеме условията на ПП и ДБ за кабинет на малцинството с втория мандат

Той заяви, че Изборният кодекс няма как да е първи приоритет, затова дават възможност да се види дали утре промените ще влязат в зала и как ще се гласува. Ако хартиената бюлетина бъде върната - ПП няма как да направи правителство на малцинството с втория мандат, обяви съпредседателят на ПП.

Кирил Петков каза още, се сред приоритетите им са ограничаването на правата на главния прокурор, приемане на социален и бизнес пакет, влизането в Шенген и приемането на еврото. Казваме - тези въпроси са на всички нас, въпросът е - смеете ли да направите отговорната стъпка за България, или нагаждате политическите си интереси, изтъкна той.

Асен Василев: Лукойл не може да поставя условия на държавата

Асен Василев: Лукойл не може да поставя условия на държавата

А дерогацията не е концерт по желание