"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще предложат правителство на малцинството. Това обяви на пресконференция в Народното събрание съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков. За два месеца след изборите ГЕРБ успели само да изберат Вежди Рашидов за председател на Народното събрание и извадили хората на улицата заради хартиената бюлетина.

ГЕРБ не показаха, че имат план, смята Петков и поясни, че сме в политическа безизходица България стои в политически вакуум, е оценката на Кирил Петков, а това не може да продължава повече по този начин.

ДБ и ПП имат готовност заедно да работят за формиране на правителство на малцинството.

Според Асен Василев недъзите на страната са, че бизнесът е зависим от държавата, неравенствата и несправедливостта. Неравенствата са причина българите да напускат страната и да има пандемия от фалшиви новини.

На нашето политическо поколение се пада задачата да довършим, направеното от нашите родителите - същинската ни интеграция ни в ЕС, каза още Асен Василев. Ще станем истинска част от сърцето на Европа, когато влезем в Еврозоната и Шенген, по думите му. Бизнесът трябва да бъде освободен от административното бреме и политическия рекет. Трябва да започнем да възстановяваме справедливостта, категоричен бе Василев. Според него тези задачи са изпълними и то чрез кратка законодателна програма, която да се приеме от Народното събрание.

Страната има нужда от редовно правителство, каза и Христо Иванов, но в момента не се вижда позитивен сценарий. А такъв е възможен, смята съпредседателят на ДБ. Но пък имало сценарий за избори и затова се бързало с връщането на хартиената бюлетина.

ПП и ДБ разговаряли как може да има правителство на движението напред. Правителство на малцинството е най-лошият вариант, според Иванов, но двете формации щели да се фокусират върху важните задачи. Съзнаваме, че това може да се окаже невъзможно, сподели още той.

Третият мандат на масата на преговорите след Нова година

Третият мандат на масата на преговорите след Нова година

Аз избори през януари и февруари няма да правя

Кирил Петков ще вкара пакет от законодателни приоритети и искат да видят каква ще е подкрепата в зала. Първият приоритет е отмяна на промените в Изборния кодекс. На второ място ще е промяната в Конституцията за отмяна на неограничената власт на главния прокурор, както и промени в другите съдебни закони. ПП и ДБ искат без президентска намеса да се назначават шефовете на служби. Ако не минат тези законодателни промени обаче няма да предложат правителство на малцинството.

Асен Василев смята, че до Коледа можело да минат всички техни законодателни промени.

Христо Иванов: Третият мандат е последен шанс, доста съмнителен

Христо Иванов: Третият мандат е последен шанс, доста съмнителен

Въпросът е какво ще бъде правителството

ПП и ДБ отказват да подкрепят първи мандат, а за решението си за правителство на малцинството не са търсили подкрепа от никого.

Ситуацията е обаче, че ГЕРБ са импотентни да съставят кабинет, според Асен Василев. Разговорите пък при държавния глава били безплодни и затова Румен Радев трябвало да се разбърза с връчването на мандатите.

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Петков: Връщането на хартията е погром над демокрацията

Огромна червена линия между депутатите и гражданите