И от Рим премиерът Кирил Петков каза, че би се радвал президентът да предприеме тази стъпка със свикването на Консултативен съвет по национална сигурност, тъй като има много нова информация за обсъждане.

Пред журналисти премиерът заяви: "Ако не сме в една лодка, разединението ще ни направи по-слаби." Той подчерта, че е важно да имаме общ подход темата и консенсус както в управляващото коалиция, така и с част от опозиционните партии.

"За отпадане на ветото може да се говори, след като Министерството на външните работи представи последните резултати от прогреса по този диалог", заяви премиерът. Той допълни, че едва тогава тези резултати трябва да се внесат в Народното събрание, което да се изкаже и да представи ясна позиция какво трябва да направи българското правителство.

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

КСНС е орган за подпомагане на диалога, а нарушен ли е диалогът в коалицията?

Коментарът си премиерът направи след срещата си с папа Франциск, който е поздравил правителството за посоката му на борбата с корупцията. "Каза, че корупцията е болест. Той много вярва, че млади политици са единственият начин да се изтръгне тази болест. Каза, че тази болест е навсякъде. Поздрави ни, че основната цел е изтръгването ѝ", каза премиерът Кирил Петков.

Папа Франциск разговарял с Петков и за безпрецедентната криза и инфлацията, която увря обикновени човек и дал съвет да се води битката срещу корупцията и вражески сили от чужди страни по отделно. "Трябва да се опитваме борбата да става на стъпки, а не едновременно на всички посоки", каза Петков. Папа Франциск благословил работата на българското правителство и определил пътят му като правилен.