Коалицията ПП/ДБ няма да подкрепят първия мандат за съставяне на правителство, но по назовани политики, ще подкрепят всяка една партия. Това заяви бившият премиер и съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пред БиТиВи.

По тези политики и тези приоритети, които предлагат ПП/ДБ, те ще подкрепят всяко едно правителство, което ги предложи. Кирил Петков не разбира какво значи експертен кабинет. Политическата подкрепа не идва сама, а с ангажимент към политическата подкрепа. Всеки един кабинет е политически, реално няма такова нещо като кабинет, който не е политически, обясни той.

Трябва да има кабинет, зад който има политическа подкрепа, всичко друго е мираж, посочи бившият премиер. Ако вторият мандат стигне при ПП/ДБ, ще предложат готов кабинет с ясна структура. Кой на каква позиция ще бъде нямало значение вътре в самата коалиция.

Кирил Петков се надява да не се стига до нови предсрочни парламентарни избори. Той увери, че ПП са в пълно съгласие с "Демократична България".

Освен това Петков не смята, че днес ще бъде избран председател на парламента. Дали има председател или няма председател на парламента днес не е толкова важно за днешния ден. Двете групи на ГЕРБ и ПП/ДБ ще излъчат работни групи, без да се избере председател, ще работят уикенда и другата седмица.

Петков е убеден, че ако има приоритети какво да се прави през следващите два месеца, ще се избере и председател на парламента на ротационен принцип, обясни той.

Той обясни и защо ПП/ДБ не са искали да поставят свой кандидат за председател на Народното събрание - идеята е, че ГЕРБ трябва да осигурят тяхно мнозинство за избирането на председател. Следващият ход, който направила коалицията, за да се върви в различна посока от тази на миналото Народно събрание, е да предложат избирането на председател на ротационен принцип. Ротацията на председателя на парламента има смисъл, само ако имаме общи приоритети, каза Кирил Петков.

От това, което "говорихме на думи с ГЕРБ", изглежда, че имаме доста общи приоритети особено по Плана за възстановяване и разследване на главния прокурор, отчете бившият премиер.

Петков посочи, че това, което двете партии показали вчера е, че не могат да мислят повече в традиционните политически рамки. Приоритетите, които са важни за България, трябва да бъдат изведени напред, защото никой не ни е избрал да формираме само мнозинства, коментира той.

Той уточни още, че задачата пред Лена Бориславова ще бъде насочена към местните избори.

НС не може да работи без председател, сочат конституционалисти

НС не може да работи без председател, сочат конституционалисти

Доктор по право смята, че парламентът няма да работи преди Великден