На официална церемония пред храм-паметника "Свети Александър Невски" премиерът Кирил Петков посреща македонския си колега Димитър Ковачевски. Под звуците на химна на Република България и на патриотични песни двамата премиери поднесоха венци и цветя пред Паметника на Незнайния воин.

По-късно министър-председателят Кирил Петков и премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски посетиха Софийския университет "Св. Климент Охридски". Премиерът Петков показа на колегата си от Република Северна Македония лекционната зала в ректората на университета, популярна като "Харвардската аудитория". Двамата премиери изразиха мнение, че инвестициите в образованието са инвестиции в бъдещето.

Снимка 561106

Източник: Министерски съвет

В рамките на визитата ще се проведе съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония. На среща в Скопие миналата седмица Ковачевски и Петков се договориха за сформирането на 5 работни групи.

Утре правителствата на България ще проведат съвместно заседание. Такива заседания се провеждаха редовно в първите две години след подписването на Договора за добросъседство през 2017 година.

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

Добросъседството с практически измерения, обеща Кирил Петков в Скопие

На 25 януари съвместно заседание на двете правителства

Формирането на работните групи беше част от решенията, с които завърши последния Консултативен съвет по национална сигурност, проведен при държавния глава на 10 януари.

Двете правителства вече формираха четири работни групи. Съпредседатели на първата група по икономика са вицепремиерът по икономика и индустрия Корнелия Нинова, министърът на финансите Асен Василев и министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Във втората група за инфраструктура от българска страна са министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов, транспортният министър Николай Събев и министърът на енергетиката Александър Николов.

Съпредседатели на третата работна за евроинтеграция и зелени политики са министърът на околната среда Борислав Сандов, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова и правосъдният министър Надежда Йорданова. В групата за култура са включени министърът на образованието Николай Денков, на културата Атанас Атанасов, на туризма Христо Проданов и на спорта Радостин Василев.

Кирил Петков очаква посланик на РСМ скоро у нас

Кирил Петков очаква посланик на РСМ скоро у нас

Премиерът се надява това да се случи до 60 дни

Петата работна група е историческата, но тази област ще се покрива от Смесената мултидисциплинарна комисия, която вече има свой план за работа, а членовете ѝ ще трябва да информират двамата премиери какъв прогрес е постигнат до момента и по какво ще се работи занапред.

България не отстъпва пред РСМ, но се надява на по-добри преговори

България не отстъпва пред РСМ, но се надява на по-добри преговори

Следващите 6 месецa ще бъдат използвани за учестени срещи на експертните групи