Хартиената коалиция ГЕРБ, ДПС и БСП се готви да подмени демократичния вот на българите и да върне стария корупционен модел. Това заяви на кратък брифинг в кулоарите на НС съпредседателят на "Продължаваме промяната Кирил Петков. От партията заедно с "Демократична България" ще организират пореден протест пред парламента срещу промените в Изборния кодекс.

"Току-що разбрахме, че хартиената коалиция реши, че днес е денят, в който да прекара хартиената бюлетина. Какво означава това - днес е денят, в който демократичният вот на всеки един български гражданин ще бъде подменен. Днес е денят, в който отново се отваря вратата за 15% невалидни бюлетини. Днес е денят, в който отново всички гласове на Бургас, Варна и Пловдив взети заедно ще са по-малко от невалидните бюлетини, както беше на местните избори през 2015 година. Днес е денят, когато изкривяването на демократичния вот кара цялата система да работи корупционно", остър бе той.

Петков призова - всички български граждани да се борят за изборните си права. "Ние ще се борим с вас както в сградата на Народното събрание, така и извън нея. Надявам се да ни подкрепите", отправи индиректен апел към участие в протеста на ПП и ДПБ, който ще се проведе в 18:30 пред сградата на парламента, бившият премиер.

"Щеше да има дебат, щеше да има комисия, щеше да има изслушване на всички аргументи. Не го видяхме това", акцентира на свой ред съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов върху неизпълнения призив, отправен от Бойко Борисов преди седмица да не се бърза с нормативните промени.

ПП няма да предложат кабинет - с Изборния кодекс го хвърлили в боклука

ПП няма да предложат кабинет - с Изборния кодекс го хвърлили в боклука

Като хартиена бюлетина в кошчето

Намесено като фактор бе и Световното първенство по футбол, провеждащо се към момента в Катар.

"Използва се и Световното по футбол. Хартиената коалиция разчитат на това, че повечето хора ги интересуват футболните мачове, а не как ще гласуват. Мисля, че софиянци трябва да докажат обратното", съзря интересна стратегия в действията на "хартиеното мнозинство" пък ген. Атанас Атанасов.

Вместо да се гледат важни закони, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, с бюджета за догодина, с облагането на свръхпечалите на енергийните дружества, мнозинството се фокусира върху хартията, изрази недоволството си Асен Василев. "Всичко това е по-малко важно за тези три партии от това да откраднат изборите с хартиената бюлетина".

Представителите на ПП и ДБ напуснаха трибуната и не дадоха възможност за въпроси от страна на представителите на медиите. Все още двете формации не са уточнили как ще процедират при евентуално връчване на втория мандат на Промяната - според Кирил Петков няма да се предлага кабинет, ако промените в Изборния кодекс минат в зала, докато Христо Иванов настоява на обратното.

Новите парламентарни партии остават без свои хора в ЦИК

Новите парламентарни партии остават без свои хора в ЦИК

Отпада тъмната стая, ще има видеозаснемане и видеонаблюдение на броенето на бюлетините