Служебният министър на икономиката Кирил Петков подчерта, че българската икономика дългосрочно се базира на компании, които имат експортен потенциал. Това стана по време на видеоконферентна среща с икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) на България в цял свят. В онлайн срещата се включиха още министърът на туризма Стела Балтова и заместник-министърът на икономиката Калина Константинова.

Министърът на икономиката залага на компаниите износителки. По думите му имаме 400 хиляди активни компании, от които реално само 14% имат експортен капитал. Според него тези компании дългосрочно определят стандарта на живот в страната и произвеждат възможността за навлизане на свеж капитал в България - която е малка отворена икономика.

Министър Петков акцентира върху важността на българските търговски аташета в този процес и за представянето на България като първокласна дестинация. По думите му има голям потенциал за българския експорт и за инвестициите.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде направено своеобразно състезание между търговските аташета в българските посолства по целия свят за привличане на инвестиции и подпомагане на експорта. След това аташетата ще бъдат класирани съобразно постигнатите резултати.

На срещата беше обсъдена още и подкрепа на туристическия сектор, от страна на СТИВ и активна работа за подпомагане на туризма и привличане на туристи в страната.