Типичните български символи - кирилицата, шевицата и българският флаг са заложени в логото-победител за българското председателство на Съвета на Европейския съюз (ЕС) през 2018 година. То беше избрано след публичен конкурс.

"В продължение на 6 месеца навсякъде по света това лого ще бъде символът на България. Така е било и във всички останали председателства", обяви вицепремиерът и образователен министър в оставка Меглена Кунева по време на пресконференция по повод представянето на спечелилия проект за лого.

Над 180 творци са изпратили свои проекти за лого.

Дизайнери от Виетнам и Уганда искат да правят логото за председателството ни

Дизайнери от Виетнам и Уганда искат да правят логото за председателството ни

Сред участниците в конкурса има българи, живеещи в САЩ и Германия

"В края на 2015 г. 3% от българите сме знаели, че има председателство. След това, което направихме - с обяснението на логото, през 2016 г. вече 30 % от нас знаят, че България има председателство през 2018 г.", коментира още Кунева.

Журито е беше изправено пред труден избор, обяви председателят му проф. Георги Янков от Националната художествена академия. В конкурса са участвали и българи, живеещи в чужбина. Проекти са изпратили и около 10 чужденци, сред които македонци, украинци и германци.

170 кандидати са предложили лого за председателството ни на Съвета на ЕС

170 кандидати са предложили лого за председателството ни на Съвета на ЕС

10 000 лв. е наградата за победителя

Най-много са били проектите с шевици, с българска роза и кирилицата. Сред предложенията има и лога, в които са включени Паметникът Шипка, националното знаме, книга, картата на България, минералните извори и хоро.

Един участник е бил отстранен, защото не е спазил условията за анонимност.

Изискването е било проектът да е авторски, оригинален и новаторски. Победителят Тодор Ангелиев е събрал 76 от възможни 90 точки.

"Използвал съм българските символи, които най-добре изразяват българската идентичност - българската кирилица, българската шевица и българският флаг", заяви Ангелиев, който е завършил Националната художествена академия и членува в Съюза на българските художници.