Това не е първата среща между китайския президент Си Дзинпин и руския Владимир Путин. Между тях са проведени вече 30 срещи, това е закономерно сътрудничество. Това коментира пред Нова телевизия експертът по външна политика Милен Керемедчиев.

"Китай влиза като по-силен партньор в момента, а Си Дзинпин иска да се покаже като миротворец, иска да е световният лидер, който да се противопостави на САЩ", е мнението на Керемедчиев. Дипломатът добави, че Китай не за първи път пробва да посредничи в тези отношения.

Близо 5 часа Си и Путин говориха неофициално в Кремъл

Близо 5 часа Си и Путин говориха неофициално в Кремъл

Войната в Украйна и изборите в Русия бяха основна тема

Керемедчиев коментира и плана за спиране на военните действия за Украйна- "войната да остане, там където е в момента за Русия, не става дума за изтегляне на войските, което не е приемливо за Украйна".

По думите му за Китай всичко е бизнес, а търговските отношения с Русия са нараснали с 30%, тъй като за страната се изнася с близо 70% по-евтино.

"Китай не иска санкции и ще продължава да действа дипломатически в тази посока. Страната се изправя срещу този еднополюсен модел на САЩ - между тях е Русия, но тя е по-малкият партньор в момента. Може да поеме конфронтацията със САЩ, а Русия с войната отстъпва от тази позиция", смята Милен Керемедчиев.