Пекин се опитва да намали напрежението с Вашингтон. Главният преговарящ е заявил на представители на Белия дом, че Китай планира да намали митата върху внос на автомобили и да увеличи покупките на соя и друга земеделска продукция, пише The Wall Street Journal, цитирайки свои източници.

Двете страни са провели конферентен разговор, в който е участвал и министърът на финансите Стивън Мнучин - първата сесия, след като Вашингтон и Пекин постигнаха 90-дневно примирие на 1 декември в Буенос Айрес. Все още е неясно дали тези първи обещания ще са достатъчни, за да положат основите на пълна търговска сделка до крайния срок от 1 март.

Разговорите идват в момент, в който САЩ повишава изискванията си от своя икономически съперник да защитава американската интелектуална собственост.

На автомобилния фронт Китай е готов да намали митата от 40 на 15%. Не е ясно откога промяната ще стане факт, но Белият дом настоява тя да влезе в сила възможно най-скоро. САЩ е изнесла 266 хил. автомобила към Китай през 2017 г.

Студената война отново е тук и този път на друг фронт - технологичния

Студената война отново е тук и този път на друг фронт - технологичния

Атаките на САЩ и очаквания отговор на Китай

Поднебесната империя повиши митата като част от отговора си срещу новите налози, наложени от САЩ по-рано тази година.

Китай също така ускорява нов патентен закон, с който ще отговори на притесненията на САЩ относно интелектуалното право. Очаква се той да бъде одобрен през следващата година, като да включва по-големи глоби.

Тепърва ще видим и как ареста на финансовия директор на Huawei, която бе освободена под гаранция, ще се отрази на разговорите. Малко след като тя бе задържана в Канада, Китай постави под арест Майкъл Ковриг, бивш канадски дипломат, който сега изследва Северна Корея. Канада заяви, че няма очевидна връзка между двата случая. А Вашингтон и Пекин настояват, че случаят с Huawei няма да попречи на разговорите.

Във вторник президентът Доналд Тръмп заяви пред Reuters, че е готов да се намеси в правосъдното министерство по случая, ако това ще помогне да бъде осигурена сделка. Уанджоу Менг бе задържана по искане на САЩ заради твърдения за нарушаване на санкциите срещу Иран.

Намаляване на митата ще помогне на германските автомобилни производители. Daimler и BMW произвеждат автомобили в САЩ и ги изнасят към Китай.

САЩ отчита най-голям търговски дефицит за последните 10 години

Митата на Тръмп не работят. Търговският дефицит на САЩ скочи рекордно

Растежът на икономиката ще се забави заради търговията