Катастрофа, причинена от изменението на климата, се разглежда като най-голямата потенциална заплаха за световната икономика през 2016 г. Това показва проучване на 750 експерти, проведено от Световния икономически форум, съобщава британският в. „Гардиън”.

Годишната оценка на рисковете, извършена от Световния икономически форум преди ежегодната среща в швейцарския град Давос, която ще се проведе между 20 и 23 януари, показва, че глобалното затопляне се е превърнало в най-голямата сред другите заплахи за световната икономика.

Провалът в смекчаването на климатичните изменения и адаптацията се разглежда като по-вероятно да има по-голямо въздействие в сравнение с разпространението на оръжия за масово унищожение, кризи с питейната вода, масовата принудителна миграция и тежък енергиен ценови шок – за първи път от 11 години околната среда заема първо място сред глобалните рискове.

Докладът, изготвен от Световния икономически форум в сътрудничество със специалисти от Marsh & McLennan и Zurich Insurance Group, беше публикуван месец след като беше подписано споразумението в Париж за намаляване на въглеродните емисии. Световният икономически форум посочва, че се увеличават доказателствата, че взаимната връзка между рисковете става все по-силна. Специалистите се позовават на връзките между климатичните изменения и принудителната миграция или международната сигурност, отбелязвайки, че това често имало „големи и непредвидими последици”.  

„Климатичните промени отежняват повече рисковете откогато и да било преди по отношение на водните кризи, недостига на храна, ограничения икономически растеж, по-слабата социална кохезия и повишаване на рисковете за сигурността”, коментира Сесилия Рейес, високопоставен служител в Zurich Insurance Group.

Според Световния икономически форум широк спектър от рискове – от околната среда до геополитически и икономически – са безпрецедентни.

Добавя се, че рисковете изглежда ще се увеличават, като глобалната средна температура на повърхността ще се повиши с повече от 1 градус по Целзий над нивата преди индустриалната епоха за първи път, а броят на насилствено разселените хора до 59,5 млн. – повече от 50% повече в сравнение с 1940 г., когато е разгара на Втората световна война.