Участниците в традиционния възпоменателен митинг в Джебел за годишнината от Майските събития през 1989 г. ще бъдат разделени на две. Причините за това са политически, съобщава кореспондентът на БГНЕС в региона. Той отбелязва, че обикновено лидерите на ДПС и гости от Турция са избирали отбелязването на събитията от Възродителния процес като трибуна за мобилизиращи послания. До микрофона не били допускани политици от други партии.

Преди дни кметът на Джебел Бахри Юмер обаче забрани митинга на ДПС в центъра на града на 19 май.

Припомняме, че Юмер е сред учредителите на новата партия на Лютви Местан ДОСТ. Той открито подкрепи изключения лидер на ДПС и хвърли оставката си като областен лидер на ДПС в Кърджали.

Джебелският кмет се закани да не допусне нито един политик до трибуната. Забраната си той мотивира с обяснението, че съществувала опасност от създаване на конфликт, който щял да доведе до застрашаване на обществения ред. Причината е, че по същото време на същото място е насрочен митинг на Сдружение „19 май”.

Областното ръководство на ДПС обаче обжалва забраната в Кърджалийския Административен съд. В резултат на това магистратите отмениха кметската заповед. Мотивите им са, че в заповедта не били посочени конкретни данни за предполагаемия конфликт.

Община Джебел също така ще трябва да заплати и 740 лв. разноски по делото на ДПС.

Бахри Юмер сподели, че вчера е поканил премиера Борисов на честването на Деня на Джебел - 19 май. Бил го информирал и за това, че ще гостува вицепремиер от Турция – вероятно това щял да бъде Ялчън Акдоган. Сред присъстващите щели да бъдат турският посланик Сюлейман Гьокче, лидерът на ДОСТ Лютви Местан и представители на изселническите организации. По думите на кмета на Джебел и сподвижник на Местан, Борисов поел ангажимент да прати свой вицепремиер. Той самият нямало да може да присъства поради служебно пътуване.

Кметът очаквал сблъсъци между привърженици на двете партии и се зарече да гарантира обществения ред. Той недоумява защо ДПС искат трибуна пред сградата на общинската администрация. Планирали и протестен митинг.

Общинският екип е решил да предостави на ДПС достатъчно голяма зелена площ на изхода на Джебел, край главния път за Маказа.

Бахри Юмер обяснява, че с негова заповед централният площад е обявен за провеждане на празника на Джебел. Очаквали се 16 000 граждани и гости на общината.

Общинският съвет на ДПС пък отправил искане за митинг с 15 000 души. Кметът на Джебел обяснява, че централният градски площад не можел да събере по едно и също време 31 000 души.

В кметска заповед, издадена този следобед, се посочват и задълженията на организаторите от ДПС. Те не трябвало да допускат нарушаване на правата и свободите на гражданите, да осигурят спазването на обществения ред, опазването на частната и публичната собственост, да не се повреждат тревните площи и да не се замърсява районът. Освен това трябвало да организират почистването и сметоизвозването за своя сметка.

За своя сметка ДПС трябвало да осигури и достатъчен брой охранители.

Партийни активисти от ДПС и ДОСТ определят ситуацията като повече от абсурдна. Според тях подобен сблъсък не се е случвал и затова не изключват безредици.