Представяте ли си докъде ни докараха – да се борим българските граждани да имат равни права с бежанците. Така Корнелия Нинова коментира пред медиите твърденията на ГЕРБ, че изнесените от нея факти били лъжа.

В продължение на скандала, прекъснал днешната работа на парламента, Нинова постави въпроса искаме ли да си решаваме демографската криза с трайно настаняване на бежанци.

Тя призова българските общини да си „вдигат населението” срещу настаняването на мигранти в тях. Според нея с това се защитавала българската национална идентичност. Нинова коментира, че не могат като опозиция да си мълчат, защото щяло да има избори. Тя бе категорична, че преди общоевропейската политика трябва да поставим българската национална политика.

Лидерът на БСП заяви и че с изненада са приели решението на Димитър Главчев за прекратяването на пленарното заседание. „Той и нас ни изненада с това глупаво и страхливо решение”, коментира лидерът на левицата.

По думите й вътрешната министърка Румяна Бъчварова е потвърдила провежданата политика за настаняване на бежанци в българските общини. „Да си видят постановлението на МС, подписано от Бойко Борисов. Там пише, че кметовете трябва да осигурят жилища, на децата - училища, помощи. Чета официален документ на Министерски съвет”, каза още тя.

В доказателство Нинова представи и писмен отговор от страна на МВР-шефа за казармите в Самоков и възможността там да бъдат настанявани бежанци. Нинова цитира текста на документа, подписан от Бъчварова, в който се посочва: „поради засиления миграционен натиск са извършени огледи на терени, посочени от Министерство на отбраната като имоти с отпаднала необходимост”. „Няма да им дадем да превърнат българските общини в анклави на бежанци”, категорична бе Нинова.

По думите й вчера на управителния съвет на сдружението на общините в Албена е направен опит да бъде упражнен натиск върху кметовете да приемат обща декларация по тази тема, както и по темата за стабилността в държавата, за да нямало предсрочни избори.

Поздрави на всички червени кметове, които до един са се опънали и са казали, че те няма да подпишат такава декларация. Да си вдигат населението и да не позволяват трайно заселване на мигранти в България. Това е създаване на анклави, хвърляне на пари за бежанци, които са необходими на българските граждани”, категорична бе Нинова.