Депутатите не приеха кметовете на кметства да се избират от 100 човека.

От ГЕРБ гласуваха против идеята на коалиционния си партньор ВМРО.

Войводите изтъкнаха, че премиерът на няколко пъти в свои изкавания е заявил, че за него малките населени места трябва да избират своите кметове демократично и за целта смята, че броят на гласоподавателите трябва да падне до 100 човека. С това той подкрепял предложението на ВМРО.

В зала текстовете бяха подкрепи само от един депутат на ДПС и по-малко от половината народни представители от БСП.

Според ВМРО промяната ще създаде възможност за пряк избор на кметовете и ще отрази реалната воля на избирателите. Това било гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места и стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

По досега действащия правен режим статутът на едно населено място в кметство се определя от наличието на над 350 негови жители. С предложението за 100 жители щели да се постигнат по-добри и оптимални условия и възможности на кметствата за изпълнение на предоставените им от съответните общини функции - административни, териториални, финансови.

От ВМРО не разбират защо ГЕРБ не са подкрепили предложението им.

Явно вътрешнопартийната еманципация на ГЕРБ започва да надхвърля очакванията на създателя си и да ражда опасни прецеденти, категорични са те.