От КНСБ призовават всички да гласуват като препоръчват гражданите да изберат кандидати, зад чиито програми разпознават синдикалните ценности и послания, ясно отразени в Меморандума на КНСБ. Това стана ясно от предизборно послание на синдиката, в което са изложени предложения към следващата законодателна и изпълнителна власт на страната.

Наред с политическите фактори на нестабилност, КНСБ припомня, че продължава да се задълбочава социалното и икономическо неравенство. Остава висок протестният потенциал поради проблемите в здравеопазването, системите за социална защита, държавната и местната администрация, безнаказаните закононарушения, липсата на достатъчно ефективна борба с престъпността и корупцията, недостатъчната защита срещу посегателствата върху личността.

Несъмнено изборите за 45-ото Народно събрание са в сложна обстановка, обобщават световната ситуация синдикалистите.

"Барометър": Над 20% от българите още се колебаят за изборите

"Барометър": Над 20% от българите още се колебаят за изборите

Броени дни преди вота 8,9% не са решили дали да гласуват, а 11,3% - за кого

Повечето партии обръщат внимание на европейските инициативи за "Зелената сделка", декарбонизацията, цифровизацията и пр., но не присъстват по-конкретни мерки и политики за предизвикателствата пред България. Предлаганите реформи са частични и без финансово обезпечаване, особено по въпроси, по които в обществото има ясно изразена неудовлетвореност (демографска криза, здравеопазване, доходи, неравенства, мерки поради пандемията и др.), се казва в посланието.

Според техния прочит на проучванията на електоралните нагласи липсва водеща политическа сила. Очакванията са за силно фрагментиран парламент, трудно съставяне на мнозинство и на правителство и недостатъчно обществено доверие и подкрепа.

ПАСЕ, ОССЕ и СДИПЧ наблюдават изборите в България

ПАСЕ, ОССЕ и СДИПЧ наблюдават изборите в България

Венецианската комисия ще осигури правна подкрепа

Категоричните предизборни заявки, че няма да се търсят коалиции стеснява политическото маневриране. В този момент държавата се нуждае от силни, категорични и консенсусни мерки за овладяване на епидемията и за икономическо възстановяване. Предвижданията за провал на предстоящите избори не отговаря на интересите на работещите и на бизнеса, пишат от синдиката.

Конфедерацията ще приеме всяка управленска формула, която следва обществено-политически и социално-икономически приоритети и цели в името на стабилността и просперитета на българската държава. От синдиката уверяват, че ще искат от бъдещите управляващи да представят и приложат целенасочени мерки и действия с тяхно съдействие, особено в сфери, представени в Меморандума на КНСБ за социално-икономическото развитие на България 2021-2025 г. 

Очакванията им са:

Икономическо възстановяване, секторни политики, зелен и дигитален преход - с използването на всички инструменти и източници за финансиране, включително от Националният план за възстановяване и устойчивост, Фондът за справедлив преход на "Next Generation EU", многогодишната финансова рамка, оперативките програми и националния бюджет. Според КНСБ така българската икономика може да се преструктурира към нови високотехнологични производства с висока добавена стойност, зелена и дигитална трансформация на енергетиката, транспорта и селското стопанство и за създаването на трайни и качествени работни места.

В препоръките им е засегнато и обоснованото догонващо нарастване на доходите от труд - да се осигури ускорен растеж на минималната работна заплата (МРЗ), така че към края на мандата да достигне размер от най-малко 1200 лв., а средната - над 2400 лв.

"Настояваме за темпове на конвергенция в доходите и заплатите, които да гарантират достигане на компенсацията на един нает на ниво от 67% (2025 г.) спрямо средноевропейските стойности, а в краткосрочен период БВП на глава от населението трябва да достигне ниво от 60% (2022 г.)", се казва в посланието на КНСБ.

От синдиката искат и реформа в данъчната система - въвеждане на необлагаем минимум, който да стимулира вътрешното търсене и съответно икономическия растеж. Преразглеждане на настоящата данъчна система в нейната цялост и възприемане на предложенията на КНСБ;

Избори за народни представители 2021: Как да гласувате с машина

Избори за народни представители 2021: Как да гласувате с машина

Имате право да изберете как да гласувате: с хартиена бюлетина или чрез машина

Според тях е изпълнима целта за постигане на 38, 7 млрд. лева разходи за социално осигуряване, подпомагане и грижи, и здравеопазване /25,8 % от един БВП от 150 -160 млрд. лв. към края на мандата/.

Това ще позволи подобряване адекватността на системите за социална защита и тяхното въздействие (минимум 20 - 22 млрд. лв. за пенсии, съответно минималната да достигне поне до 570 лв., а средната - до 870 лв; минималното обезщетение за безработица да се увеличи най-малко на 35 лв. на ден, а максималното до 70 лв. на ден; увеличение и на обезщетенията за отглеждане на дете до 2 г. до 730 лв. на месец), обясняват от синдиката.

Те очакват да се запази макроикономическата стабилност и страната ни да влезе в Еврозоната.

"Маркет линкс": Протестният вот може да обърне изборите

"Маркет линкс": Протестният вот може да обърне изборите

Запазва се дистанцията между основните политически играчи

За предстоящия вот от синдиката очакват да има честни и прозрачни избори и гласуване при спазване на всички противоепидемични мерки.

Надеждата им е, че ще има управленска програма, която сплотява усилията около националните приоритети, да увеличава инвестициите и да гарантира ускорен ръст на заетостта и доходите.

"С разочарование отбелязваме, че социалният диалог, подобряване условията на труд и защита на трудовите права и интереси не присъстват като тема в политическия дебат и в програмите на политическите сили", пише в становището на синдиката.