Завоят към ДПС на новия лидер на СДС Пламен Юруков предизвика трусове в партията, съобщава mediapool.bg.

В сряда, ден след коментарите на Пламен Юруков, че "обръчите от фирми" на Ахмед Доган не са доказани и че е възможно СДС и ДПС да участват съвместно на изборите в Кърджали, един от членовете на НИС се разграничи от позицията на лидера.

В изявление, озаглавено "В истинската политика има морал", синият ветеран Александър Йорданов, бивш председател на парламента и бивш посланик в Полша и Македония, се обяви против политиката на "безпринципни коалиции" по места с трите управляващи партии.

Александър Йорданов заявява, че още по време на заседанието на Националния съвет на партията се е обявил против трактовката, че СДС може да играе на местния вот с всички без БСП.

"Това решение отвори вратата към сътрудничество, подпомагане и дори коалиране с ДПС и НДСВ. Това беше лошо решение", се казва в декларацията.

Според Йорданов е "крайно неморално от една страна да се атакува правителството на тройната коалиция, а от друга - да се подават спасителни пояси на партиите, които го съставят". Той разкритикува и готовността на някои кандидати за кметове да приемат "данайски дарове" от партиите в коалицията с цел да запазят постовете си.

Според него няма никаква разлика между поведението на СДС на парламентарните и местните избори, защото и чрез два вотата се провежда национална политика. "Не може националното ръководство на една партия да се превръща само в регистрационен орган на често пъти безпринципни местни инициативи", добавя той.

Лидерът на СДС Пламен Юруков оправда подкрепата за Бойко Борисов в София и съвместното участие в Кърджали с желанието и решенията на местните структури.

Александър Йорданов допълва, че позицията му против коалиции с ДПС и НДСВ не е израз на отношение към "българските граждани с турско самосъзнание", а само към тези две партии.

"Те в последните години на основата на безпринципни за демократичната ни история политически сделки се сраснаха с държавната власт", се казва в неговия протест към ръководството.

Припомняме, ДСБ също е против коалиране с партиите от тройната коалиция. Днес от тъмносинята централа заявиха, че в София ДСБ се готви за самостоятелно участие в местните избори.