АБВ с критики към коефициента на полезно действие на коалицията. Лидерът на формацията Георги Първанов изрази притесненията си от взаимоотношенията в коалицията на пресконференция в партийната централа.

От АБВ припомниха, че още преди време са възразили остро срещу начина, по който се вземат решенията във властта. Сега притесненията им са заради решенията относно КЗК, обществените поръчки и къмпингуването.

Така коалицията не може повече да работи, категоричен е Георги Първанов. Оказва се, че от АБВ научавали често решенията на кабинета от медиите. Не става въпрос за някаква ревност, ние си знаем цената, коментира още Първанов. Направили сме достатъчно актив за коалицията, допълни лидерът на АБВ.

Той отправи препоръки към работата на кабинета, като акцент трябвало да е демографската криза, защото по мнението му демографската сигурност е висша степен на сигурност.

Първанов хареса идеята на БСП за Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата, но настоява такова заседание на съвета да се проведе при подготвени и конкретни идеи. Георги Първанов настоява още по демографската тема да няма вредни политики. Затова от АБВ ще искат среща с ГЕРБ, както и с опозиционните партии и обмислят провеждането на съвместен форум за демографската криза.

Първанов иска Съветът за развитие на коалицията да има ясни правила, по които да работи. Искането си от партията ще представят още на следващо заседание.

В АБВ бяха лаконични относно появата на новия кандидат за лидер на БСП – Корнелия Нинова, като според тях били нужни същностни промени в лявото пространство.

Въпреки че Ивайло Калфин обяви през уикенда, че няма готовност да се кандидатира за президент, Георги Първанов не се отказва от тази идея. Той припомни, че през 2001 г. когато влиза в президентската битка за първи път, също е нямал готовността да участва в изборите. Сега не виждал готовност и в другите партии за президентския вот.

Стана ясно още, че АБВ са за задължителното гласуване, но като временна мярка. Не трябвало обаче да се санкционира нежеланието да се пусне бюлетина. По-скоро трябвало да се помисли за поощрение.

Задължителният вот може да роди такива чудовища, че днешните хулигани в политиката да изглеждат като бели лебеди, коментира Георги Първанов. Той също така недоумява как ако се въведат санкции при негласуване, ще се глобяват българите в чужбина. От АБВ са против затворниците с леки присъди да могат да гласуват.

Освен това АБВ са за драстично намаляване на партийните субсидии, които има реален шанс да скочат, ако се въведе задължително гласуване. Държавните пари, които получават партиите за издръжка, се изчисляват на брой гласували в изборите.

Стана ясно още, че АБВ имат мнение по референдума на Слави Трифонов и даже ще се включат в дебатите. АБВ ще агитира за рязко намаляване на партийните субсидии, обясни Георги Първанов в отговор на въпрос на News.bg.