Без Господ нищо добро не можем да направим. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Народното събрание по време на организираната от партията национална конференция за интеграция на ромите в България.

Лидерът на опозицията подчерта, че Библията ни учи да правим добро. Той си пожела да присъства на последната конференция по темата, с която процесът по интеграция ще приключи. Докато има думата „интеграция", означава, че нещо не е наред, смята Борисов.

Според него интеграцията ще е успешна, когато ром стане президент, премиер или депутат и това не се счита за събитие, а за нещо нормално.
Борисов е недоволен, че стотици хиляди роми са без работа и са необразовани. Разковничето на думата „интеграция" е образование, трябва да си конкурентен на пазара, смята Бойко Борисов. Ромите, според него, трябва да учат и да работят.

Повишаване на брутния вътрешен продукт е разковничето за високи пенсии и добавки. Когато милион и половин души работят, а другите чакат на социални помощи, нищо добро не чака държавата ни. Млади, прави, весели хора стоят без работа, недоволен е той.

Според него ромите не трябва да работят само в Чистотата. Над 50% от ромите трябва да са образовани и да знаят езици, настоява Бойко Борисов.
Няма ли производство, няма ли работа, не сме ли ангажирани всички, няма шанс държавата. Без работа няма успех", каза Борисов.

8-и април - празника на ромите, ГЕРБ решили да отбележат по различен начин, като покажат добрите практики в интеграцията на ромите.

Интеграцията се случва от всички, заяви Калин Каменов, бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето. В този процес се ангажират не само ромските организации, НПО, държавни институции. Интеграцията е възможна, смята Калин Каменов.

Анна Страшимирова, председател на Комисията за защита от дискриминация подчерта, че необходимостта от такъв форум не подлежи на съмнение. Икономически и социални биха били ползите от интеграцията на ромите, заяви тя. С по-голямото им участие на пазара на труда, те ще допринесат за социалната система.

Кметът на София Йорданка Фандъкова на свой ред коментира, че интеграцията на ромите изисква многогодишна и устойчива работа. Нашият град се гордее с това, че е град на етническата и религиозна толерантност, доволна е тя.

Фандъкова подчерта, че на 4-и април е излязъл доклад на ЕК за интеграцията на ромите в последните 3 години, в който като успех е отчетено въведеното у нас задължителното предучилищно обучение. Оказва се, че тази мярка дава резултат, коментира градоначалникът.

Първата и основна стъпка, по думите й, за интеграцията е образованието. Според нея големият въпрос е как парите от ЕС успешно да се усвояват, за да се подсили процеса за интеграцията на ромската общност. Трябва да се промени начина на мислене за интеграция на ромите като изваждане от средата им, смята Йорданка Фандъкова.

Според нея трябва да се създадат условия за живот и работа на ромите. Работим на терен, каза още кметът на София. Работено е с 1853 в рамките на проект на СО. Насочва ни са децата към училище, преглеждани са жени и деца. 270 спирали са поставени на жените по тяхно желание с цел да се избегне нежелан