Комисията по петиции на Европейския парламент взе решение да затвори петицията за подкрепа на агитация на майчин език в България. Това стана с голямо мнозинство на заседание на комисията, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Петицията беше внесена от Илхан Кючюк от ДПС. В нея се казваше, че се нарушават правата на мнозина избиратели. Целта й беше да се разреши предизборната агитация на майчин език.

ДПС с още подкрепа за петицията срещу забрана за агитация на майчин език

ДПС с още подкрепа за петицията срещу забрана за агитация на майчин език

Следва да уведомят и председателя на Еврокомисията

Срещу петицията и в защита на позицията на България се обявиха евродепутатите Петър Курумбашев (СиД/БСП), Ангел Джамбазки (ЕКР/ВМРО), Светослав Малинов (ЕНП/ДСБ), Емил Радев (ЕНП/ГЕРБ) и Владимир Уручев (ЕНП/ГЕРБ).

Те обърнаха внимание и поискаха затварянето на петицията, внесена от ДПС.

"Позицията, демонстрирана днес в Европейския парламент, отразява именно постигнатия вече в националния парламент консенсус по тази тема", се казва в съобщението на ВМРО.

Членовете на комисията в Европарламента са се обединили около тезата, че този въпрос е от правомощията на държавите членки и не може да се решава на ниво Брюксел.

Младежкото ДПС с акция срещу забраната да се агитира на майчин език

Младежкото ДПС с акция срещу забраната да се агитира на майчин език

Последователите на Местан със своя петиция

Конституцията на България определя българския като официален език и Изборният кодекс ясно постановява, че предизборната кампания се води на български език.

На заседанието е било решено, че България не нарушава нито националното, нито европейското законодателство.

Европейският съюз няма компетентност в тази област и такава петиция няма правно основание. Има законодателна рамка на европейско ниво, според която използването на езици по време на предизборни кампании се урежда различно във всяка държава членка и единствено посредством техните национални разпоредби.

Същото становище е било изразено и от първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс в отговор на конкретно запитване по тази петиция.