Временната анкетна комисия за КТБ ще изслушва при закрити врата двама бивши шефове на финансовото разузнаване към ДАНС.

Депутатите, които отговарят за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с действията на държавни органи и институции, които е следвало да упражнят контрол и противодействат на източването КТБ, решиха да не направят тази част от заседанието си публична за медиите.

Още с началото на днешното заседание постъпи предложение от патриота Димитър Байрактаров изслушването на Полина Кавръкова и Александър Билев, оглавявали финансовото разузнаване на родното ФБР в периода 2009-2014 г., да бъде достъпно за медиите.

От ГЕРБ обаче постъпи контрапредложение, като депутатката Снежана Дукова изтъкна, че народните представители не можели да гадаят какви въпроси ще се задават и дали в отговорите няма да има класифицирана информация.

В крайна сметка 13 депутати застанаха зад идеята за закрито заседание, едва трима се обявиха против, а един се въздържа. Все още не е ясно дали медиите ще бъдат допуснати до останалите точки от дневния ред на комисията, свързани с обсъждане на законодателни промени в Закона за кредитните институции.

Припомняме, досега комисията проведе редица заседания, повечето от които също бяха закрити, на които се яви ръководството на БНБ, както и представители на ДАНС.

На последното заседание от комисията обявиха, че от докладите на трите одиторски фирми категорично се потвърждавал моделът на източване на фалиралата КТБ. Това е ставало през мажоритарния собственик, банката е била създадена и управлявана като финансова пирамида, заяви пред медиите депутатът Йордан Цонев.

В момента временната депутатска комисия има огромни претенции към работата на финансовото разузнаване в ДАНС, като конкретен повод е, че в доклада на агенцията за 2013 година за банковата сигурност има само 6 страници, като КТБ не е спомената нито веднъж. Смята се, че през 2013 година са станали най-сериозните действия и лоши практики в КТБ, установявани в момента.