ЦИК смята да отговори с писмо на здравния министър Стойчо Кацаров за искането му членовете на СИК, РИК, ЦИК и застъпници да са със задължителни сертификати или направени антигенни тестове в изборния ден. Отправяме предложение, че това не може да се случи два дни преди изборите и трябва да е само доброволно, но ако Министерство на здравеопазването иска и може - да ги въведе. Това коментира на пресконференция на ЦИК говорителят Росица Матева.

Възможно е членовете на СИК да се тестват по желание, но не може да е задължително в никакъв случай, категорична бе тя. Това е предложението ни, а решението дали ще бъде въведено, е на здравния инспектор и МЗ, заяви Матева.

Без тестове за членовете на СИК

Без тестове за членовете на СИК

Правилата за дезинфекция и проветряване остават

Иначе бе представена информацията в цифри два дни преди изборите, като бе уточнено, че не е окончателна. Oбразувани са 12 990 секции в страната и 751 в чужбина. Кандидатите за депутати са 5 067, като 1 237 от тях са регистрирани в две листи.

Дамите, които са се запътили към Народното събрание са 1 515, а мъжете - 2 552.

Досега са регистрирани 20 неправителствени организации с 4029 наблюдатели. Общият брой на машините, които ще ползват в страната и чужбина, са 11 936. Секциите с машини в страната ще са 9 399, като в 2 121 от тях ще има по две устройства. Машините , които вече са пратени зад граница, са 416 за 208 СИК.

От ЦИК уточниха, че общият брой на устройствата, с които разполага държавата и които притежават, е 12 837. 4 социологически агенции са регистрирани за отчитане на резултатите от изборите и 1127 анкетьори са регистрирани.

ЦИК иска главният прокурор да провери вноса на машини в страната
Обновена

ЦИК иска главният прокурор да провери вноса на машини в страната

ЦИК разполага с достатъчно машини в резерв