От Движение "Че Гевара" и Съюза на комунистите в България излязоха с обръщение към българите, в което остро нападат военните учения на НАТО, които в момента се провеждат в Норвегия, Швеция и Финландия. 

Това са "едни от най-позорните за българската военна история учения - ученията на един агресивен военен блок, какъвто е НАТО", изтъкват комунистите.

Според тях обстоятелството, че нито една парламентарно представена партия досега не е коментирала участието на страната ни в тези учения, е доказателство за "съпричастността на тези партии към целите на антируските военни учения "Trident Juncture — 2018". 

Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия изстрелва ракети край Норвегия по време на ученията на НАТО

Русия предупредила западния военен алианс

"За пореден път българските политици и българските военни демонстрираха, че са готови да бъдат пушечно месо в евентуален военен конфликт с Русия; че са готови да продадат народа си, за да угодят на шепа бизнесмени - прехранващи се в политиката и на пазара с военна техника и въоръжение", се подчертава в позицията на комунистите.

Според тях мълчанието на президента Румен Радев и на "синята принцеса" Корнелия Нинова по този въпрос още веднъж доказвало, че в България опозицията била "само резервна писта на управляващата върхушка". 

Движение "Че Гевара" и Съюзът на комунистите в България категорично осъждат подобна "мръсна политика" и за пореден път обявяват "Никога срещу Русия! Вън от НАТО! Вън от ЕС!".

Според тях за своето съществуване НАТО донесло на света само разрушения, смърт и страдания, донесло "черни години на насилствен капитализъм и жестока икономическа диктатура, продавани като "демокрация".

"НАТО е организация - вкаменелост от времената на Студената война. Състоянието му днес е на мастодонт, който е пропуснал да умре навреме. Разширяването на изток превърна този мастодонт в една безсмислена и тромава йерархия от алчни военни и търговци", коментират комунистите и чегеваристите.

В позицията им се посочва, че страните, членуващи в НАТО, били пазар за остаряло и негодно американско оръжие и военна техника, чрез който държавите се превръщат в "марионетки на вашингтонската капиталистическа върхушка".

Според тях България днес била заплашена от три опасности:

  1. Застрашителното задълбочаване на социалното неравенство.
  2. Разпространението на фашизма, нацизма и национализма.
  3. Милитаристичната политика на НАТО, САЩ и ЕС.

"В такава ситуация антиимпериалистическите, антифашистките и патриотичните сили трябва да се обединят в единен юмрук, за да дадат отпор на пълзящата агресия от страна на НАТО, САЩ и ЕС; за да дадат отпор на задълбочаващия се капиталистически разгул, проповядван от приватизаторки, приватизатори, от прикрити и явни десни и фашистки сили, просмукали се във всички партии от Народното събрание на България", завършва позицията на Движение "Че Гевара" и Съюза на комунистите в България.