НДСВ категорично се обявява в защита на отменените от Конституционния съд членове и разпоредби от Закона за културното наследство.

Според партията с решението си съдиите реално са обезсмислили опитите на политици и експерти да създадат за пръв път от 40 години европейски закон, който защитава националните ценности.

Също така на практика се амнистират всички колекционери, които притежават движими археологически ценности - национално богатство, без да имат документ за собственост върху тях.

Припомняме, преди два дни съдът отмени чл.113, ал.1,2 и 3 и на § 5, ал.2 и 3 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за културното наследство.

От жълтата партия посочват, че в самите конституционни съдии не са били единодушни и решението е гласувано с крехкото мнозинство - 7 съдии са гласували „за", а 5-има техни колеги са се противопоставили, като са гласували „с особено мнение".

НДСВ припомня и факта, че едно от първите решения на новото правителство бе да отхвърли искането на омбудсмана, който също постави под въпрос конституционността на частите от закона, като неоснователно.

И така само в рамките на месец-два различни по тежест институции върнаха на колекционерите „правото" да се разпореждат с националното богатство - дори без да доказват по официален начин, че те именно са собственици на национални ценности, допълват от НДСВ и предупреждават, че:

„Случилото се е ясен сигнал както за обществото, така и за европейските ни партньори, че лобистките интереси на група крупни колекционери са по-силни от закона, по-силни са от институциите, че даже и от съда."

От НДСВ изказват и надеждата, че онези констутицонни съдии, които са гласували с особено мнение, не само са отказали да подкрепят това решение за амнистия, но са доказали, че са професионалисти.

Припомняме, срещу Закона за културното наследство се обявиха редица учени, историци и археолози експерти и политици. След спорове и обществени дискусии законът получи и президентското вето.