Към края на този месец отпадат окончателно националните ограничения на контингента ни в Кабул.

Това съобщи първия заместник-началник на ГЩ на БА вицеадмирал Емил Люцканов след съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и външна политика, на което е разгледана обстановката в Афганистан.

Част от ограниченията - по отношение на патрулирането, са отпаднали още от 5 септември и в момента българският контингент в Кабул извършва патрулиране.

Другата част от ограниченията - за патрулиране в района на Кабул и борба с масови безредици, се очаква да отпаднат до края на месеца.

Необходимото въоръжение е предоставено и в момента се извършва обучение от италиански инструктори на място.
Вицеадмирал Емил Люцканов съобщи още, че Италия ни е предоставила машини за патрулиране до момента, в който ние си закупим.

На този етап контингентът ни в Кабул разполага със същата техника, с каквато и италианците.
Контингентът, който се готви за следващата ротация се обучава тук по задачите за борба с масовите безредици.

Ако бъдат закупени 7-те бронетранспортьора, които сме заявили за мисията, три ще останат у нас, а другите ще заминат за района на мисията.
В случай на забавяне, ще бъдат ползвани италианските машини.

По време на заседанието е било одобрено предложението на МС за предоставяне на безвъзмездна помощ от България на Афганистан, изразяваща се във въоръжение и боеприпаси на стойност 7-8 млн. долара, съобщи председателят на парламентарната комисия по отбрана Ангел Найденов.