В тези времена е необходимо да актуализираме концепцията за национална сигурност. Тази препоръка отправи по време на пресконференция директорът на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов. Той смята още, че е нужна актуализация и на външнополитическата ни стратегия.

По мнението на Симеон Николов отсъства самочувствието на българския политически елит да се издигнат конструктивни идеи по отношение на председателството на България на Европейския съюз.

Експертът смята, че постепенно позициите в Европа относно Русия започват да се променят. Това било видно от изказаните становища от Италия и Унгария.

Първата седмица на Тръмп – страхове и реализъм

Първата седмица на Тръмп – страхове и реализъм

Имал симпатии към авторитарните личности

"Днес такава позиция ще изрази и българският президент Радев, който ще заяви, че санкциите срещу Русия носят само вреда и са безпредметни", посочи Николов във връзка с първата работна визита на българския президент.

Според Николов българският политическият елит не осъзнава дълбочината на случващото се и е вторачен в собствените си проблеми. По думите му на американското - "първо Америка" бихме могли да съпоставим - "първо интересите на България".

"Оттук нататък няма никакви поводи за сравнение. Очертава се перспектива на съпротива на задаващите се промени", коментира Николов.

Според него служебното правителство може да зададе добър професионален тон.