Първата седмица на президента Доналд Тръмп е като седмица на страхове и на реализъм. Тази оценка на учени сподели на пресконференция директорът на Център за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения Симеон Николов.

Във въпросната оценка се посочва, че не трябва да подценяваме заявените намерения и цели на авторитарни личности.

"Тръмп има симпатии към авторитарни личности", посочи Николов и визира президентите на Турция и Русия - Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

По думите му именно под влияние на тези симпатии ще бъдат определяни негови позиции и първите му решения, предизвикали недоволство и критика. Симеон Николов посочи, че несигурността не е нараснала единствено и само с идването на Тръмп на власт. Той визира книгата на Михаил Горбачов, в която се поставя въпросът за предстояща война.

Според Николов пример за прекрачване на границата бе забраната от страна на Тръмп за влизане на мюсюлмани в САЩ, изказаното от него одобрение за Брекзит. Симеон Николов изтъкна, че ако досега обвинявахме Русия, че искат да разцепят Европейския съюз, то одобрението за Брекзит от страна на Тръмп дава възможност някои анализатори да заявят, че САЩ искат да разцепят Европа. Това давало основание някои анализатори да поставят въпроса, че именно сега е моментът ЕС да преразгледа санкциите срещу Русия и да направи предложение за приемане на Русия в ЕС.

Концепцията за национална сигурност да се актуализира, съветва експерт

Концепцията за национална сигурност да се актуализира, съветва експерт

Трябва да се актуализира и външнополитическата ни стратегия

Николов посочи, че особено внимание следва да се обърне на промените в разузнавателните общности.

"В Германия също бяха предложени доста промени, в Русия тече дълбока промяна в силовите структури. В САЩ посланието е ясно - да не се политизират специалните служби", коментира Николов.

Анализаторът обърна внимание, че в България изобщо не е мислено за тези проблеми, съдейки от дебата по приемането на бюджета за тази година.

Според Симеон Николов проведените от Тръмп серия от разговори са били натоварени с доста очаквания, като показателни били личностите, с който той е избрал да разговаря първо.

Относно отношенията САЩ - Русия, Николов визира поискания от Тръмп план от Пентагона за съвместни операции с Русия за унищожаване на "Ислямска държава".

Преподавателката в ЮЗУ проф. Нина Дюлгерова смята, че САЩ се нуждае от Русия по отношение на близкоизточните процеси и енергийната политика на Русия. Тя изтъкна, че действията на Тръмп са продължение на политиката на Джордж Буш, който назова оста на злото страните - Иран - Ирак - Северна Корея.

Според Симеон Николов постепенно позициите в Европа започват да се променят и това било видно от изказаните становища от Италия, Унгария.