Не ние определяме министрите, това си е тяхна работа. Така лидерът на опозиционната БСП Корнелия Нинова избегна от въпроса кой от тримата кандидати, спрягани за овакантения пост министър на околната среда и водите, е най-подходящ.

Тримата, спрягани за наследник на подалия оставка досегашен министър Нено Димов са - депутатите Искрен Веселинов и Емил Димитров-Ревизоро и зам.-министър Николай Кънчев.

За нея това са политически назначения, без експертиза. Председателят на БСП заяви в ефира на bTV, че с това нищо в управлението няма да се промени.

Борисов прибягва към смяна на резервните гуми на автомобил, чийто двигател вече не работи. Нашата амбиция е да се смени модела, каза Нинова.

"Нено Димов е изкупителна жертва на управляващите. Той е хвърлен на амбразурата - като сложат друг министър какво се променя. Къде са 500-те млн. лв., които се наляха в компанията от 113 язовира - 10 г. не могат да разберат кой е собственик на язовирите. Системата на управление в ГЕРБ е сбъркана", категорична е Нинова.

Не би трябвало да има шапка над министрите, те също трябва да могат да бъдат разследвани. Според нея министрите на ГЕРБ не ги закачат, обикновено коалиционния партньор поема отговорността. Отговорността е преди всичко в премиера, категорична е Нинова.

Относно предишно изказване на Нено Димов, че Нинова с фалшиви новини се опитва да се насажда страх, Нинова го посъветва да отиде да каже на хората в Перник, че е фалшива новина, че нямат вода или в Бобовдол, че децата им са болни от хепатит, защото там се горят боклуци.

Нинова е категорична, че проблемът с водата е национален, не е само в Перник. Защо Ботевград, Шумен, Ловеч, Сливен, Добричко от 2 г. са на режим на водата. Съсредоточили сме се в Перник, защото там е тежката криза. За 10 г. се унищожиха институциите в България. Това е този начин на управление, в който обезличаваш кръвоносната система на града. Борисов направи така, че всички проблеми се решават от един човек. Политиката не е търговия, каза тя по повод предоставянето на допълнителни финанси на Перник.

Проблемът е системен, структурен, иска други мерки. "Дори с отпуснатите пари скоро проблемът няма да е решен. Хората трябва да избират между хляб или вода - нечовешко в 21-ви век - да избираш дали да имаш работа или вода", каза Нинова.

Затяга се възелът в здравеопазването - колко министри се смениха. Докато болниците са търговски дружества, какъвто и министър да сложиш, такъв ще е резултатът. Такова нещо няма в цяла Европа - болниците да са търговски дружества. Как не знаете, че частните болници получават 7 пъти повече за същото лекарство, което е за общинските болници - ГЕРБ, Лъчезар Иванов, предложиха и приеха този закон, каза Нинова.

"Това е умишлена политика и за това е виновен Първият - двигателят на колата отказа. Цели системи гърмят, заформя се здравеопазването, следваща - енергетика. Системите отдолу започват да гърмят", обобщи положението тя.

Кметовете са собственици на язовирите, проблемът е в язовирите. ВиК дружествата са 51% държавна собственост, кметовете имат отговорност, но спасителна акция е да прехвърляш отговорността на кметовете, категорична е тя.

Отговорността е обща, най-вече на правителството и на изпълнителната власт. В Перник трябваше да е целият мозъчен тръст на ВиК специалисти, хидроинженери. Те да отидат в МС, да изчислят колко е нужно да се доизгради ВиК мрежата, да има спешна актуализация на бюджета. Стои Караниколов (министърът на икономиката Емил Караниколов - б.р.) в Перник - за какво стои там, сигурно и той не знае, каза лидерът на опозицията.

Не сме се отказали от вота на недоверие, той е за националния проблем с водата, той е комплексен по тема екология, каза Нинова. По нейни сметки депутатите от ДПС, "Воля" и независимите са 124. Борисов да си гледа кметските работи, вотът ще го има, разговаряла съм с другите ПГ, вотът ще го има, каза тя.

Тя заяви, че по документи, предоставени от финансовия министър Владислав Горанов, в страната ни са внесени над 700 тона боклуци от третия свят. От тях има 3 тона болничен отпадък.

"Това е темата. Сега отново Нено Димов бил виновен. Намерени са документи при Димов, но само за Италия. Вносът от къде е - от митниците. Къде е Горанов", запита реторично Нинова.

Гешев не бил споменавал, че документите у Нено Димов са за внос на италиански боклук

Гешев не бил споменавал, че документите у Нено Димов са за внос на италиански боклук

Прокуратурата реагира на думите на Нинова

Малко по-късно от прокуратурата заявиха, че главният прокурор Иван Гешев не бил споменавал, че документите, открити в дома на Нено Димов, са за внос на боклук от Италия. 

Ден преди това бе споменато, че в дома на Нено Димов са открити документи, доказващи внос на боклук от Италия

В дома на Нено Димов открили документи за боклука от Италия

В дома на Нено Димов открили документи за боклука от Италия

Щом може да се задържат кметове, защо да не може и министри, чуди се Гешев

Припомняме, преди дни имаше информация, че шефът на митниците Георги Костов си е подал оставката, но тя беше опровергана.

На въпрос "Балканският поток ще се случи ли - видяхме и реакцията на САЩ, че са против втората тръба", Нинова отговори: "Борисов опитва да играе между великите сили, за сега изглежда неуспешно. Ще видим.".