Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ-СДС обяви, че кандидатът за управител на НЗОК Станимир Михайлов не е представил 3 документа в ДАНС в законовия срок. Това сподели в четеъртък вечета бившият министър на здравеопазването в профила си във "Фейсбук".

"Редица медии ми звънят през последния час, за да коментирам позицията на кандидата за управител на НЗОК г-н Станимир Михайлов, изпратена до тях", пише Ангелов.

В тази връзка той заявява, че въпросната информация буди повече въпроси, отколкото да дава отговори и прилага писмо на ДАНС, адресирано до колегата от ПП-ДБ Васил Пандов.

"В последната една седмица, като кандидат за управител на Национална Здравноосигурителна каса бях подложен на серия от атаки, в които първоначално бяха включени редица медии със съмнителна репутация, а след това и чрез спекулации се използваха имената на държавни институции." Това заявява Станимир Михайлов в право на отговор, съобщава bTV.

Не отговаря на истината изнесената информация, че съм заявил невярна информация в своето изслушване в процедурата за избор на нов управител на Националната Здравноосигурителна каса. В моето изслушване, което продължи два часа и петдесет минути, казах, че дружество "Балкан Кредит" АД не е подавало декларация за действителен собственик пред Търговския регистър, но е подавало необходимата информация пред ДАНС. Представям документ от ДАНС, от който е видно, че дружеството е подавало информация пред ДАНС, задължителна по тогава действащата правна уредба, твърди той.

Но процедурата за деклариране на действителен собственик никога не се е развивала пред ДАНС, а само пред Търговския регистър към Агенция по вписванията. Следователно няма как тази информация да е декларирана пред ДАНС. Първоначалният отговор на ДАНС е провокиран от въпроса, зададен от Комисията по здравеопазване в НС, който представлява едно тълкуване на моя отговор, а не действителното съдържание на отговора, обяснява той. 

Представя и нотариално заверена декларация от представляващия дружество "Балкан кредит" АД по чл. 63 ал. 4 от ЗМИП за действителните собственици на дружеството, с което е отстранен пропускът в деклариране на информация пред Търговския регистър.

На 24 юли Михайлов, който е номиниран от ПП/ДБ и е единствен кандидат за шеф на НЗОК бе препитан от депутатите в здравна комисия. Михайлов е с над 15 години стаж в банковата система, бил е и част от здравноосигурителен фонд.

Пред здравна комисия той увери, че не е политически обвързан и ще запази експертния си профил.

Ангелов още тогава заяви, че е проверил изнесената информация в медиите за Станимир Михайлов и тя се оказала истина. Какво ви е водило в тези дейности по заобикаляне на закона, попита той. Няма престъпление в сделките с недвижими имоти, според него, по повод публикации в медиите. Нотариусът, при който са осъществени сделките, е направил грешка, по думите му. За недекларираните данни по закона за мерките срещу изпирането на пари, се оказа, че негов служител пропуснал да подаде декларацията. Хора сме, работим, грешим, аз няма от какво да се притеснявам, сподели Станимир Михайлов.