На 2 ноември 2021 г. в 12:00 ч. "Възраждане" ще проведе протест пред Министерството на финансите.

Причината за протеста е информация, според която служебното правителството на Румен Радев активно работи за въвеждане на еврото в България, при това набързо и без обществена разгласа.

Разбира се, правителствената пропаганда е едностранчива и изцяло в полза на еврото. Показва се предимно едната гледна точка и тя е "за" влизането на България в еврозоната.

"Нашите икономисти направиха анализ, който показва как реално би изглеждало влизането на България в еврозоната. За разлика от анализа на пригласящите на правителството, поради един или друг интерес, нашите икономисти са критично мислещи и независими, а анализът им е безпристрастен", каза д-р Костадинов, председател на "Възраждане" и кандидат за президент.

News.bg ви представя синтезирана извадка от анализа на икономистите на "Възраждане". С него те обосновават позицията си за запазване на една от най-старите валути в Европа - българския лев.

Еврото - още едно инфлационно цунами

Инфлацията, покачването на цените, вече се превръща в основен проблем за българите. Няма значение на коя политическа партия са симпатизанти - всеки усеща по джоба си покачването на цените. Специално хората с ниски доходи относително по-тежко понасят този удар - тъй като основните стоки, които купуват всеки ден, поскъпват, а доходите на по-бедните си остават ниски. В резултат бедните стават още по-бедни. Замяната на 140-годишния български лев, един от символите на независима България след Освобождението, с евро ще доведе до още по-интензивно покачване на цените. Според последните данни, публикувани от Евростат на 29 октомври, става ясно, че годишната инфлация в еврозоната е 4,1% и с това тя е най-висока от 13 години насам.

Еврозоната гори в инфлация и при това положение е престъпно да ни водят натам. Необяснимо е, защо искат да ни хвърлят в бездната българските управляващи?!

Последните данни на Евростат показват и друг антирекорд: в самата еврозона най-висока инфлация отчита най-новата страна членка - Литва, с цели 8,2% официално регистрирано покачване на цените през октомври спрямо предходната година. Примерът с Литва е много близък до България и трябва да ни даде урок. Литва е последната държава, приела еврото (2015 г.), като преди това тя се отказа от валутния си борд. Мислейки за Литва, всеки от нас - от обикновения човек до предприемача - може да се притеснява и за България, и то с основание! При нас вероятно ще бъде още по-зле. Практиката показва, че няма държава, приела еврото, където хората да не са пострадали от повишаване на цените. Всеки от нас има представа с какви цени са се сблъскали гражданите на Гърция, Испания, Италия, Белгия, Холандия, Германия непосредствено след отказа от националните си валути и замяната им с евро.

На 2 ноември 2021 г. от 12:00 ч. Възраждане ще проведе протест пред Министерството на финансите. Приканваме всеки здравомислещ българин, който е загрижен за финансовото си оцеляване, да се присъедини към нас.