Да бъде свикан национален референдум с въпрос трябва ли България да приеме единната европейска валута. Това поиска от президента Румен Радев лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов по време на консултациите на "Дондуков" 2 преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Исканията на Костадинов обаче бяха пресечени в зародиш, макар и по-дипломатично, от държавния глава.

"Това е важен въпрос, но е важно и спазването на законите. Съгласно закона за участието на гражданите в държавната власт и местното самоуправление провеждането на референдум по въпроси, уредени във вече приети и ратифицирани международни договори, е невъзможно. Също така и в Конституцията има ограничение. Ясно е и че международните договори имат приоритет пред националното законодателство, когато са ратифициани", парира идеята на лидера на "Възраждане" Румен Радев.

Партията на Костадинов, при хипотеза, че се стигне до плебисцит, ще постави под въпрос не самото членство в еврозоната, а времевия хоризонт, в което то да стане факт стана пък ясно от думите на Костадинов.

"Възраждане": България не е готова за Еврозоната

"Възраждане": България не е готова за Еврозоната

Анализът на БНБ във връзка с приемането на еврото може да е манипулиран, съмнява се Костадинов

"Въпросът е за запазването на българския лев до достигането на средноевропейски нива на доходи. Тук не поставяме под въпрос влизането на еврозоната, засега, поставяме под въпрос времето. В договора от Маастрихт нямаме задължение кога да влезем в еврозоната. В него пише, че това става, когато всички икономики са що-годе на едно ниво, когато стигнат едно сравнително ниво на съвместимост", обясни промяната в позицията си Костадинов.

"Възраждане" работила с "най-добрите" български специалисти в ресора, като изчисленията били, че страната ни ще стигне 90% от средноевропейските доходи към 2043-2044 година. "Ако запазим обаче текущите темпове на икономическо развитие, това ще стане доста по-бавно", посочи още той.

"Нашата цел е не да догонваме вечно, а да се превърнем в модел и еталон. Трудна е, но е най-доброто решение", каза партийният лидер.

Има приет национален план за приемане на еврото, одобрен от няколко правителства, изтъкна в обратна посока Румен Радев. И изиска - ролята на партиите следва да е насочена към следенето на това дали въпросният план се спазва, респективно спазват ли се Маастрихтските критерии.

Президентът попита и дали "Възраждане" би подкрепила първия мандат за съставяне на правителство, който предстои да бъде връчен на ГЕРБ, в отговор на което Костадинов изтъкна, че би подкрепил всеки мандат, ако партията-носител споделя приоритетите на формацията му. Нещо, което към момента не е факт.

Костадинов дава подкрепа за кабинет срещу референдум за Еврозоната

Костадинов дава подкрепа за кабинет срещу референдум за Еврозоната

И те сформират контактна група

Не са водени разговори за подкрепа на евентуална правителствена конфигурация при втория или третия мандат, стана ясно от думите на Костадин Костадинов след консултациите в президентството.

"Такива разговори не сме водили с нито една партия, защото е несериозно. Първо, не знаем на кого ще бъде връчен третият мандат, хипотетично е възможно и да не се стигне до трети мандат. Ще водим разговори с всички, които присъстват в Народното събрание", каза той.

"Варна е синя" и "Приеми еврото!". Такива скандирания от гражданин, противник, очевидно, на политиките, изповядвани от "Възраждане", съпровождаха почти през цялото време думите на Костадинов.

"Президентът каза, че на този етап няма как да подкрепи такава идея (за свикване на референдум за еврото - бел. ред.). Така че на този етап отиваме на последния възможен вариант, който ни дава българското законодателство - да създадем инициативен комитет и да съберем подписи. Поставили сме си за цел да съберем 500 000 подписа и ще ги съберем", резюмира резултата, или по-скоро липсата на такъв, партийният вожд. 

"Възраждане" освен това ще сезира Конституционния съд относно решението на парламента за предоставяне на военна помощ за Украйна, както и за закупуването на новите 8 самолета F-16. "Отговорът на този етап е отрицателен по всички въпроси", ударил на "греда" с държавния глава обаче Костадинов.