"Възраждане" няма да влезе в коалиция с партията на бившия служебен премиер Стефан Янев в следващ парламент, а ще се стреми към самостоятелно управление. В това бе категоричен на въпрос на News.bg председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов, който говори пред медиите след консултациите при президента Радев преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.

Костадинов отново демонстрира владение на социологическата наука, предричайки - партията му щяла да бъде първа политическа сила в следващото Народно събрание с над 51%. "Нашата цел е да спечелим изборите, да бъдем първа политическа сила, да управляваме самостоятелно и най-накрая да дадем ясна и категорична отговорност за управлението на България, без да си измиваме ръцете с коалиционни партньори."

Председателят на "Възраждане" настоя и за пореден път - единственият изход от политическата криза били предсрочни избори. "Колкото по-скоро, толкова по-добре. Парламентът не е тържище, нито битпазар. Дори и да се случи подобна хипотеза, съставяне на правителство в рамките на текущото НС, което няма да стане, това ще бъде агония за българския народ", отсече той.

"В този парламент, с хора, които превърнаха купуването и продаването на депутати в запазена марка, няма как да стане. Този парламент е изчерпан, морално фалирал, управленски импотентен, така че не виждаме никакъв смисъл да подкрепяме каквото и да е правителство", добави Костадинов. И изрази увереност - депутатите от парламентарната му група не били получавали СМС-и и ще останат лоялни на възгледите си за разлика от Елена Гунчева, отцепила се от партията. От политическата сила няма да участват и в каквито и да е разговори и консултации за съставяне на кабинет в рамките на текущия парламент.

По друга важна тема - връщането на хартиените бюлетини, за което настояват от ГЕРБ, БСП и ДПС, "Възраждане" са против. "Категорично сме за машинния вот, но с уговорката, че трябва да има контрол на хартиените отрязъци. Само при това условие ще подкрепим настоящия машинен вот."

По въпроса дали мястото на България в Европейския съюз Костадинов отсече - трябвало да се предоговорят условията за членството ни. Ако това не станело факт, то от партията ще настояват за референдум за членството ни в общността.

Костадинов при Радев: Няма време за губене

Костадинов при Радев: Няма време за губене

Предсрочните избори са най-добрият вариант