Народното събрание започна обсъждането на първо четена на законопроект за Национална агенция „Сигурност", предаде БНР.

Председателят на парламентарната група на „Коалиция за България" Михаил Миков заяви, че кадрите, които ще се отделят от МВР, Министерството на отбраната и Министерството на финансите, трябва да работят в условията на спокойствие и сигурност.

Миков посочи още, че новата структура е част от мерките за борба с престъпността, включително и с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта.

По думите му в Европейския съюз няма единен модел, по който да се правят подобни структурни промени в сектора за сигурността.

От името на ДСБ лидерът Иван Костов посочи, че според тях новата агенция не решава проблемите за създаване на единна структура към Министерски съвет и това няма да реши задачите на Националната сигурност, защото това е механично събиране на две структури.

Според законопроекта Национална агенция „Сигурност" ще е държавна агенция към Министерски съвет на базата на отделен екип на структурни звена - На Министерството на вътрешните работи - Национална служба „Сигурност", на Министерството на отбраната - Военна ата полиция и военното контраразузнаване и ан Министерството на финансите - Агенцията за финансово разузнаване.