Като пропусната година по отношение на реформите определи лидерът на ДСБ Иван Костов първата година от управлението на ГЕРБ.
"Нямаше смелост и компетентност", посочи той.

Кризата не получава отговор през и чрез реформи и модернизация на страната, добави тъмносиният лидер. По думите му отсъства смелост, отсъстват идеи, отсъства компетентност в управлението.

Костов прогнозира, че следващата година ще преповтори тази по трудности и финансови затруднения именно защото страната не е реформирана.

Беше пропуснато време за смели реформи, констатира и Екатерина Михайлова. Тя изтъкна, че конституционната реформа вече изглежда като мираж.

По думите й голямото доверие към ГЕРБ даваше възможности да направи смели реформи, но - „за съжаление не видяхме много от тях".

Михайлова изтъкна още, че през тази година от управлението на ГЕРБ са излезнали различията във вижданията в самата партия.

„В ГЕРБ има разминаване на ценностно ниво - каква политика да се води", поясни Михайлова и посочи като примери разнопосочните аргументи на представители на ГЕРБ в защита на предлаганите то тях промени в Законите за земята.
Чуха се изказвания както в защита на собствениците, така и заявления, че земята трябва да отиде при тези, които я обработват, посочи Михайлова и подчерта, че тези различия тревожат ДСБ.

Иван Костов съобщи, че тази седмица ще бъде направен подробен анализ на изтеклата година от управлението, който ще бъде обявен.

Въпреки критиките си той е категоричен, че не трябва да се изпуска шанса на това управление, че трябва да се направи всичко възможно то да успее.

Като най-важно Костов посочи битката с организираната престъпност, при която държавата се опитва да се освободи от мафията.
Искаме тази битка да завърши. Настояваме и да се стигне до политическите корени на системата, т.е. мафията да бъде изтръгната от политическите партии", заяви Костов и добави, че в това отношение ДСБ ще подкрепя ГЕРБ.

Лидерът на ДСБ открои като сектор, в който правителство стои сравнително добре този на сигурността. По думите му МВР и МВнР са на ниво, успяват да реализират тази линия, която носи на България повече сигурност, включително в енергетиката.

Очакванията на Костов са, че ГЕРБ няма да отстъпи от българските национални интереси в енергетиката.